Adrijana Hodžić: Manjinske zajednice koje ne žele da se asimiluju nisu dobrodošle na Kosovu

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICGlasanje u Kosovskoj Mitrovici
Glasanje u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Odluka Vrhovnog suda je krajnje diskriminatorna i predstavlja teško kršenje osnovnih ljudskih prava, koja su pre svega, zagarantovana važećim Ustavom na Kosovu, izjavila je liderka Građanske inicijative „Ujedinjena zajednica“ Adrijana Hodžić.

"Nadam se da je sada ceo svet shvatio da Kosovo nije pravna država i da manjinske zajednice, koje žele da zadrže dostojanstvo i ne žele da se asimiluju, nisu dobrodošle", rekla je Hodžićeva.

Izborni panel za žalbe i pritužbe u Prištini delimično je prihvatio žalbe političkih subjekata u vezi sa konačnim rezultatima koje je CIK objavio za izbore 14. februara, i odlučio da poništi glasanje za bosanske političke subjekte u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu

Poništeno je 4.205 glasova koje je dobila "Ujedinjena zajednica" Adrijane Hodžić, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasa i jedno mesto u Skupštini Kosova.

Hodžićeva smatra da nijedna manjinska zajednica na svetu nije izložena takvoj diskriminaciji, kakva postoji na Kosovu.

”Mislim da niko nikada u životu nije prošao kroz izborni proces i predizbornu kampanju , pa sve do razmatranja svih ovih ovih žalbi, ovakav linč, ovakav pritisak za svih strana", rekla je ona za Kosovo onlajn.

Liderka Građanske inicijative "Ujedinjena zajednica" navodi da je očekivala ovakav rasplet.

"Nisam toliko iznenađena ovakvom odlukom, ali me je zatekla prethodna odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke, kojom je dobar deo glasova poništen, tačnije 4.205 glasova, koje je Inicijativa obezbedila čistom podrškom građana, koji su glasali svojom voljom", kaže Hodžićeva.

Hodžićeva dodaje da će nastaviti pravnu borbu na svim nivoima.

“Mi ćemo se potruditi da ostvarimo glavni cilj i dokažemo da Kosovo nije pravna država. Uložićemo žalbu Ustavnom sudu, ali iskreno ne verujem da ćemo i na toj instanci dobiti odgovor koji će zadovoljiti pravdu. Ovde se više ne radi o Inicijativi Adrijane Hodžić i Ujedinjenoj zajednici. Ovde se radi o osnovnom poštovanju pravila i ovo je dokaz da kosovsko društvo nije spremno da zaista bude multietničko. Mi ne želimo da živimo po nečijem naređenju i ne želimo da se asimilujemo. Želimo da zadržimo svoje dostojanstvo, a krši se naše osnovno ljudski pravo i mislim da je to zaista alarmantno. Ovo treba da bude zabrinjavajuće za svakog čoveka koji živi na Kosovu, bez obzira na to kojoj zajednici pripada", ističe predstavnica bošnjačke zajednice na Kosovu.

Liderka "Ujedinjene zajednice" posebno ističe situaciju koja se dogodila u Klokotu.

“U opštini Klokot Ujedinjena zajednica je dobila 249 glasova. Druga bošnjačka opcija, koja ima podršku Prištine je imala 147 glasova. U prvoj odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke nama i njima su anulirani glasovi. Ipak dobili smo dopunu odluke u kojoj se obaveštavamo da su svi glasovi drugoj bošnjačkoj opciji vraćeni, a naši su poništeni, iako po registraciji populacije i informacijama misije OEBS, u Klokotu nema ni jednog jedinog Bošnjaka, koji tamo živi. Dakle moji glasovi su anulirani po toj logici, ali izgleda da to ne važi za drugu bošnjačku opciju. Ovo je krajnje jasan znak i dokaz da većinska zajednica na Kosovu želi da u parlamentu ima predstavnike manjinskih zajednica, koji će biti samo dekor, a koji neće učestvovati u procesu donošenja odluka. Ovakvo kršenje ljudskih prava svet na pamti”, zaključuje Hodžićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala