Karikatura kraljice Elizabete i Megan Markl preplavila društvene mreže /foto/

© AP Photo / Matt DunhamBritanska kraljica Elizabeta Druga, princ Hari i vojvotkinja od Saseksa Megan u Bakingemskoj palati u Londonu
Britanska kraljica Elizabeta Druga, princ Hari i vojvotkinja od Saseksa Megan u Bakingemskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Fotografija naslovne strane satiričnog francuskog časopisa „Šarli ebdo“ preplavila je društvene mreže, a na njoj se nalazi karikatura britanske kraljice Elizabete Druge i supruge princa Harija Megan Markl.

Karikatura prikazuje kraljicu Elizabetu kako kolenom pritiska vrat Megan Markl, pri čemu piše „Zašto je Megan otišla iz Bakingemske palate?“, a u oblačiću stoji odgovor Megan Markl koji glasi – „Zato što nisam mogla da dišem“.

Karikaturom je povučena paralela između reakcija na nedavni intervju princa Harija i Megan Markl i ubistva afroameriknca Džordža Flojda, kojem je policajac kolenom priklještio vrat prilikom hapšenja, neobazirući se na njegovo zapomaganje da ne može da diše. Flojdova smrt podstakla je velike proteste u SAD upravo pod parolom „Ne mogu da dišem“. 

Princ Hari i Megan Markl - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Eksplozija besa posle intervjua koji je uzdrmao svet: „Ukinite britansko kraljevstvo“

Podsetimo, u intervjuu koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dali američkoj voditeljki Opri Vinfri, spomenuto je nekoliko škakljivih činjenica o životu u britanskoj kraljevskoj porodici.

Megan Markl je izjavila kako su pojedini članovi kraljevske porodice bili zabrinuti za to koje će boje kože biti njihov sin Arči, a govorila je i o tome da je pomišljala na samoubistvo a da joj je bila ukraćena pomoć.

Posle gotovo dva dana ćutanja, oglasila se Bakingemska palata izjavom da im je žao što su Hari i Megan povređeni, ali i da neke događaje pamte drugačije.

Nova karikatura „Šarli ebdoa“ izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama, a pojedinci smatraju da je neprimereno koristiti smrt Džordža Flojda u ovom kontekstu.

List „Šarli ebdo“ je postao svetski poznat kada je 2015. godine grupa islamskih ekstremista upala u redakciju i usmrtila 12 ljudi zbog karikature proroka Muhameda koju su smatrali neprimerenom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala