Upozorenje sa Krima: Kijev sprema provokaciju protiv Rusije na nagovor Zapada

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici na probi vojne parade u Kijevu
Ukrajinski vojnici na probi vojne parade u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Plan Kijeva da povrati kontrolu nad Krimom je provokacija „na nagovor zapadnih staratelja“, rekao je Sputnjiku stalni predstavnik republike pri predsedniku Rusije i potpredsednik krimske vlade Georgij Muradov.
„Da bi se procenio nivo opasnosti u kojoj će se naći narod Ukrajine ukoliko se nastavi ta suluda politika, propisana 'strategijom', samo treba pročitati ruski Ustav, našu vojnu doktrinu i izjave rukovodstva naše zemlje o sudbini ukrajinske državnosti u slučaju napada na teritorijalni integritet Rusije“, rekao je Muradov.

Dosledno kretanje Ukrajine ka ivici propasti, kako je istakao, trebalo bi da izazove, u najmanju ruku, zabrinutost kod razumnih snaga u zemljama koje nameravaju da podrže tu antirusku provokaciju.

Muradov se nada da će se u Evropi i Turskoj, „koje aktivno podstiču da učestvuju u sukobu sa Rusijom“, probuditi osećaj za samoodržanje.

„Međutim, nije isključeno da će se u određeno vreme eksperiment za podsticanje ukrajinsko-ruskog sukoba nastaviti. Ali kada vatra počne da se rasplamsava, siguran sam da će Kijev ostati sam i da će sam kusati što je zakuvao“, zaključuje stalni predstavnik Rusije.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba nazvao „tri stuba“ politike zahvaljujući kojima se Kijev nada da će vratiti Krim: to je strategija „deokupacije“ i reintegracije koju je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, konsolidacija, odnosno udruživanje napora svih partnera, i sinergija – „obnavljanje međunarodnog prava“ i punog ukrajinskog suvereniteta nad poluostrvom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala