Upoznajte sport koji je izmišljen u Rusiji – „sport za 21. vek“ /foto, video/

© Sputnik / Dmitriй Korobeйnikov / Uđi u bazu fotografijaRegbol
Regbol - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Košarkaški teren, košarkaška lopta i – sportisti obučeni u opremu za rvanje... Zvuči čudno, ali je i u Rusiji, gde je 2003. godine registrovan sport pod nazivom regbol.

Pravila su jednostavna, dozvoljeno je gotovo sve, osim saplitanja, guranja s leđa i jasnih provokacija koje pozivaju na tuču.

Ne postoje košarkaški driblinzi, niti slobodna bacanja, sve se svodi na brutalnu fizičku snagu koja regbol čini toliko zanimljivim i dinamičnim.

U Rusiji postoji više od dvadeset timova, šampionata i kupova, međunarodnih turnira, a regbol se igra još u Holandiji, Francuskoj, Češkoj, Belorusiji, Ukrajini, Moldaviji, Estoniji...

Regbol je nastao pre četrdesetak godina kada su rvači došli na ideju da se pred treninge zagrevaju na drugačiji način, puzali su na kolenima u pokušaju da tešku loptu ubace u improvizovani gol.

Vremenom, igra zagrevanja se razvila, rvači su ustajali i tešku loptu zamenili košarkaškom, a uz to su mogli da primene i principe iz svog sporta.

Cilj igre je da se lopta ubaci u koš, kako bi se sprečile povrede takmičari mogu da koriste šlemove i štitnike za zglobove, a u svakom trenutku na terenu se nalazi po sedam igrača sa obe strane, dok se u timu nalazi ukupno njih 20.

Igra počinje podbacivanjem, kao u košarci, a loptom je moguće raditi sve – dobacivati se, trčati sa njom, bacati od podlogu, a meč traje 40 minuta, odnosno dva poluvremena od po 20, uz pet minuta pauze.

Postoji i „letnja“ verzija, kada se regbol igra na pesku, a mečevi su podeljeni na četiri dela u trajanju od po pet minuta.

Regbol je bio predmet i naučnog istraživanja, potvrđeno je da ima dobar uticaj na fizičku kondiciju rvača, a napominje se i da je trostruki olimpijski šampion Aleksandar Kareljin bio redovan učesnik regbol mečeva.

​► Kada Srbin sparinguje sa Hrvatima: „Trese se kavez, sila!“

► Ruskinja pretukla Brazilku i najavila juriš na pojas u UFC /video/

► Glavna stvar zbog koje je Đoković dominirao protiv Medvedeva

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala