Ukrajina pokrenula krivični postupak zbog potpisivanja Harkovskih sporazuma sa Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSlužba bezbednosti Ukrajine
Služba bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Ukrajinska Služba bezbednosti pokrenula je krivični postupak i istražuje okolnosti pod kojima je potpisan i ratifikovan 2010. godine sporazum o stacioniranju Crnomorske flote na Krimu.
„Posebno se ispituju okolnosti pripreme i potpisivanja 21. aprila 2010. godine „sporazuma između Ukrajine i Rusije o raspoređivanju Crnomorske flote Rusije na teritoriji Ukrajine do 2042. godine“, navodi se u saopštenju na sajtu SBU.

Ranije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Aleksej Danilov izjavio, da je SBU naloženo da se provere okolnosti ratifikacije Harkovskih sporazuma i primetio da bi protiv poslanika koji su glasali po ovom pitanju mogao da se pokrene postupak zbog veleizdaje.

Prema sporazumu, Ukrajina je dobila mogućnost da po povlašćenim cenama nabavlja gas iz Rusije u zamenu za produžetak boravka Crnomorske flote na Krimu posle 2017. godine.

Za ratifikaciju sporazuma 2010. je glasalo je 236 poslanika prevashodno iz tada vladajuće „Partije regiona“ Viktora Janukoviča, i komunisti, dok je protiv bilo 226 poslanika, uglavnom poslanici bloka Julije Timošenko i „Naše Ukrajine“ Viktora Juščenka.

Janukovič je inače osumnjičen je u Ukrajini za veleizdaju zbog sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala