SZO izdala odobrenje za „Džonson end Džonson“ vakcinu

© AP Photo / Cheryl GerberDoze vakcine protiv kovida kompanije "Džonson end Džonson"
Doze vakcine protiv kovida kompanije Džonson end Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je danas odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije „Džonson end Džonson“, što znači da jednokratna vakcina sada može da se koristiti u okviru Kovaks programa za globalnu distribuciju vakcina, uključujući siromašne zemlje.

SZO je saopštila da podaci obimnih kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina „Džonson end Džonson“ efikasna kod odrasle populacije. Lista za upotrebu u hitnim slučajevima dolazi dan nakon što je Evropska agencija za lekove preporučila da se toj vakcini da zeleno svetlo širom Evropske unije, prenosi AP.

„Kako nove vakcine postaju dostupne moramo osigurati da one postanu deo globalnog rešenja, a ne razlog zbog kojeg neke zemlje i ljudi zaostaju“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreijus na današnjem brifingu za štampu.

Obimna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina „Džonson end Džonson“ 85 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Ta zaštita je ostala jaka čak i u zemljama poput Južne Afrike, gde su identifikovane varijante za koje se čini da su manje podložne drugim licenciranim vakcinama, uključujući onu koju je napravila „Astra Zeneka“, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala