Od Nijagarinih vodopada do Mosta na Adi: Uoči Dana Svetog Patrika i Beograd postaje zelen

© Foto : Arhiva BIF-aBIF
BIF - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Za vreme Beogradskog irskog festivala i u čast obeležavanja Dana Svetog Patrika, Beograd će, poput Londona, Njujorka, Sindeja, Bostona i Moskve, biti jedan od centara proslave ovog dana. Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, Stari most, Glavna Pošta, Ambasada Kanade i Narodni muzej 17. marta postaće zeleni.

Sedamnaestog marta i Beograd postaje zelen

Deveti Beogradski irski Festival koji se održava u nedelji Svetog Patrika, od 12. do 21. marta na raznim lokacijama u gradu donosi multidisciplinarni program irske umetnosti prilagođen vremenu u kome živimo. Iako program tradicionalno podrazumeva učešće gostiju iz Irske, ove godine atmoferu koju zajedno stvaraju ekstovertni Kelti i Beograđani nadomestiće bogat i zanimljiv program.

„Mi svake godine dovodimo različite umetnike u Srbiju, od pisaca, filmskih reditelja, glumaca koji su veoma iznenađeni kulturom, ljudima u Srbiji i Beogradu. Između nas postoji dobra konekcija. Ove godine nećemo imati goste iz Irske, ali ćemo imati raznovrstan program, od izložbi, pozorišnih izvedbi, filmskih projekcija do tradicionalnog ozelenjavanja Beograda, uživo i onlajn“, kaže za Sputnjik direktor festivala Jaš Kaminski.

Uprkos pandemiji, festival ni ove godine neće propustiti da na Dan irskog pokrovitelja Svetog Patrika oboji znamenite beogradske građevine u zeleno, čime će se Srbija pridružiti #GlobalGreening akciji.

„U ovoj međunarodno akciji učestvuju 102 države sveta, a zeleni će postati najveća zgrada na svetu u Dubajiu, Empajer stejt bilding, Nijagarini vodopadi, Veliki kineski zid kojima će se pridružiti Most na Adi, Glavna pošta, Hotel Moskva, Palata Albanije, trg Slavija i Brankov most u Beogradu“, navodi direktor festivala.

© Foto : Arhiva BIFGlavna pošta u boji Irske na Dan Svetog Patrika
Od Nijagarinih vodopada do Mosta na Adi: Uoči Dana Svetog Patrika i Beograd postaje zelen - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Glavna pošta u boji Irske na Dan Svetog Patrika

Druženje sa Ircima uz rakiju i ćevapčiće

Da Srbiju i Irsku uprkos geografskoj distanci spajaju tajne veze svedoči i činjenica da je irska umetnost pronašla svoje mesto u kulturnom diskursu Beograda.

„Mislim da su i Irci i Srbi otvoreni ljudi, ne plaše se da govore o stvarima koje poznaju, ali ne plaše se ni da govore o stvarima o kojima ne znaju ništa. Vole humor, toplinu, komunikaciju. Zato mislim da je prava šteta što ove godine nismo mogli da dovedemo goste iz Irske“, smatra Kaminski i dodaje da se atmosfera festivala ogleda upravo u razmeni između Srbije i Irske, druženju, odlasku u pozorište, bioskop, pabove, kafane.

„U Irskoj postoji kultura odlaska u pabove u kojima ljudi vole da pevaju. I mogu da kažem iz ličnog iskustva da ni u jednoj državi nisam video taj običaj, osim u Irskoj i u Srbiji. Sve generacije pevaju zajedno iz srca. Naročito stare pesme. Svake godine obavezno organizujemo događaj u kafani i meni je to lično najbolji događaj na festivalu, uz pesmu i ćevapčiće i druženju s različitim ljudima“, priznaje Kaminski.

© Foto : Arhiva BIF-aDirektor Beogradskog irskog festivala Jaš Kaminski
Od Nijagarinih vodopada do Mosta na Adi: Uoči Dana Svetog Patrika i Beograd postaje zelen - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Direktor Beogradskog irskog festivala Jaš Kaminski

Velika knjiga Irske čuva rukopise Jejtsa i Hinija

Na ovogodišnjem festivalu glavni događaj predstavlja izložba „Velike knjige Irske“ (Leabhar Mór na hÉireann), antologijskog dela koje obuhvata rad devet kompozitora, 121 umetnika i 144 pesnika koji su slikali, crtali i pisali direktno na pergamentu.

„Tradiciju oslikanih knjiga dugo se neguje u Irskoj. Najpoznatija je ’Knjiga Kelta’ koja se čuva u biblioteci Triniti koledža u Dablinu. Velika knjiga Irske’ nastajala je tri godine, a u nju su se upisali velikani poput Semjuela Beketa, Nobelovca Šejmusa Hinija i drugih irskih umetnika“, tvrdi Kaminski.

Na 250 stranica „Velike knjiga Irske“ oslikana je ne samo izuzetna galerija moderne irske umetnosti, već i antologija poezije i izbor muzičkih kompozicija, povezanih u jedinstveni tom. Izložba ovog fascinantnog umetničkog dela otvara se u subotu 13. marta na Savamala promenadi, dok će se dokumentarni film o ovoj knjizi prikazivati u Kinoteci i onlajn.

© Foto : Arhiva BIF-aBeogradski irski festival
Od Nijagarinih vodopada do Mosta na Adi: Uoči Dana Svetog Patrika i Beograd postaje zelen - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Beogradski irski festival
Samjuel Beket na filmu

Celodnevne projekcije filmovima snimljenih po motivima svih devetnaest Beketovih scenskih komada koje obuhvataju ostvarenja Nila Džordana, Dejvida Mameta, Atoma Egojana, Demijana Hirsta i drugih autora biće na programu Kinoteke, UK Parobroda i onlajn.

„To su filmovi koji su rađeni prema dramskim tekstovima Beketa od ’Čekajući Godoa’ do ’Daha’ u kojima su uloge ostvarili glumci popot Alana Rikmana, Džeremija Ajronsa i drugih“, navodi Kaminski.


Pored pozorišnog komada „Disko Pigs“ prema tekstu čuvenog Ende Volša i izložbi irsko-dorćolskog fotografa Dina Koadija i umetnice Biljane Vuković, Beogradski irski festival je u svoj program uvrstio i striming filma „Araht“ koji je irski kandidat za Oskara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala