Moskva: Slažemo se sa ocenama Misije UN o Ukrajini, ali Krim ne može biti deo izveštaja

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Moskva se slaže sa ocenama eksperata Posmatračke misije UN o značajnom pogoršanju situacije u vezi s ljudskim pravima u Ukrajini, ali Krim ne može biti deo izveštaja jer je punopravni deo Rusije, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da se Moskva slaže sa ocenom eksperata o drastičnom pogoršanju situacije u vezi s ljudskim pravima u Ukrajini u uslovima pandemije virusa korona i pojačanoj diskirminaciji i neravnopravnošću.

„Zabrinuti smo bog široko rasprostranjene prakse primene nasilja, mučenja i proizvoljnih privođenja od strane policije i snaga bezbednosti o čemu se govori u izveštaju“, rekla je Zaharova.

Kako je rekla, eksperti UN s pravom upozoravaju kada je reč o kršenju prava nacionalnu manjina, uključujući Mađare, Ruse, Rome, a Moskva pozdravlja preporuku misije upućenu Kijevu da hitno donese zakon o nacionalnim manjinama.

Zabrinjava i to, dodala je, što uprkos dogovoru u prekidu vatre koji je postignut u julu prošle godine, na jugo-istoku Ukrajine ljudi i dalje ginu, što se izvode napadi na civilne objekte, pre svega one za snabdevanje vodom.

Posmatračka misija je sačinila izveštaj za period od 1. avgusta 2020. do 31. januara ove godine.

U izveštaju se konstatuje da se u Ukrajini dalje registruju slučajevi neprijateljskih istupa protiv pripadnika drugih nacionalnosti, uključujući rusko stanovništvo.

Šefica misije Matilda Bogner je saopštila da su UN uočile i novi talas mržnje prema onima koji kritikuju usvojeni zakon o državnom jeziku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala