Kako su jugoslovenski komunisti iskoristili naturizam spojivši političku promociju i dobru zaradu

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Kako je Savez komunista Jugoslavije iskoristio naturizam za promociju sopstvenog političkog sistema, i zašto smatra da je komunistički naturizam bio dobro smišljena promocija nesvrstanosti koji je istovremeno bio i dobra zarada – saznajemo od dr Aleksandra Rakovića, autora nedavno objavljene monografije „Jugoslavija i naturistička kultura“.

Da li će postavljanjem novog direktora Muzej savremene umetnosti ostaviti iza sebe sve nesuglasice i sporenja koja su trajala mesecima i pretila da poljuljaju njegov ugled i renome, hoće li i u budućnosti biti izložbi poput osporavane postavke venčanica Žan Pola Gotjea, možemo li očekivati širenje Muzeja na Ušću i odvajanje kolekcija savremene i moderne umetnosti –neka su od pitanja na koja odgovara nova direktorka Muzeja na Ušću – Marijana Kolarić.

Kako se oseća kao dobitnik prve nagrade Centralne biblioteke „Majakovski“ iz Sankt Peterbugra, koja ga je učinila pobednikom u konkurenciji autora iz 25 zemalja, za Sputnjik otkriva nagrađeni pisac iz Istočnog Sarajeva Željko Pržulj, autor romana „Sami na svijetu“.

O izložbi fotografija „Ćilim – put niti“ koja je nedavno otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU , razgovaramo sa njenim autorom, fotografom Stankom Kostićem.

Otvaranje izložbe slika, uz predstavljanje nove knjige „Mojih devet života“ povod je za razgovor sa jednim od najvećih srpskih slikara, Milošem Šobajićem. Reč je o umetniku čiji je slikarski i vajarski opus decenijama „overavan“ po svetskim galerijama i muzejima, ali pre svega u nezvaničnom svetskom centru umetnosti – Parizu.

A uoči televizijske premijere dugo najavljivane serije „Aleksandar od Jugoslavije“ reditelj Zdravko Šotra otkriva zašto oseća veliko uzbuđenje pred emitovanje i zašto je, u odnosu na stotine sličnih prilika, ovo za njega  „nešto sasvim drugo“.

Naš ekskluzivni gost je i proslavljeni ruski pijanista Nikolaj Luganski, koji je nakon gotovo tri godine ponovo nastupao na sceni dvorane „Kolarac“ zajedno sa violončelistom Pavelom Gomzijakovom, na koncertu nazvanom „Iz Rusije s ljubavlju.

Orbita kulture: Aleksandar Raković, Marijana Kolarić, Željko Pržulj, Stanko Kostić, Miloš Šobajić, Zdravko Šotra i Nikolaj Luganski

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala