Italijani se spremaju za proizvodnju ruske vakcine – prvi u Evropi /video/

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Italija je prva zemlja Evropske unije koja je odlučila da ne kupuje rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), nego da pokrene proizvodnju vakcine, prenosi televizija „Zvezda“, čija je ekipa posetila grad u kome će se odvijati proces proizvodnje.

 U gradu Kaponago, udaljenom 40 kilometara od Milana, nalazi se farmaceutska fabrika koja će prva u Evropi proizvoditi rusku vakcinu, saopštava dopisnica „Zvezde“ Diana Sirazi.

U Italiji smatraju da je potpisivanje sporazuma sa Ruskim fondom za direktne investicije (RFPI) – sreća.

„Pre dva meseca smo počeli pregovore i, konačno, postigli smo sprozum. Veoma se radujemo što imamo sve mogućnosti za proizvodnju velike količine vakcina“, rekao je predsednik farmaceutske kompanije „Aidene Farm i biotek“ Antonio Frančesko Di Naro.

Prema prognozama italijansko-ruske privredne komore, do kraja godine u Italiji se može proizvesti oko 10 miliona doza ruske vakcine. Preostaje još da se donese odluka kada će se isporučiti prva partija „Sputnjika Ve“ (Sputnik V), jer tek nakon toga će pokrenuti proizvodnju. Obećavaju da će se to desiti do jula.

Prema rečima dopisnice „Zvezde“, rusku vakcinu čekaju četiri faze proizvodnje od prečišćavanja do filtracije. Poslednja faza je faza kontrole kvaliteta gotove vakcine.

U ovom momentu, vakcinacija u Italiji se odvija sporo, jer su prekidi isporuka vakcina „AstraZeneka“ doveli do krize u vakcinaciji.

Stanovnici Italije za „Zvezdu“ kažu da bi se rado vakcinisali ruskom vakcinom.

„Čuo sam da će se kod nas proizvoditi 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Ako bi imali mogućnost da se njime vakcinišemo, učinio bih to istog momenta“, rekao je sagovornik „Zvezde“.

Ruskoj vakcini se raduju i stariji Italijani.

„Imam preko 80 godina, dugo sam čekao na vakcinu. Primio sam 'Fajzer' tek pre četiri dana. Da smo imali 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), mislim da bih izabrao tu vakcinu, ali sam se plašio da čekam“, istakao je stanovnik Milana.

Novi šef vlade Italije Mario Dragi poziva da se ubrza vakcinacija u zemlji, dok bivši premijer Silvio Berluskoni predlaže da se ruska vakcina što pre registruje u EU.

Proizvodnja ruske vakcine pomoći će da se reši problem sa manjkom vakcina.

Italija je već obeležila tužnu godišnjicu – godinu dana od proglašenja nacionalnog lokdauna. Dopisnica „Zvezde“ konstatuje da je grad umoran od zatvaranja i ograničenja. Barovi i kafići ponovo su zatvoreni. Prema njenim rečima, to što se događa u Italiji, bez preuveličavanja se može nazvati katastrofom.

„Rusija je spremna da pomogne, jer ne pomažemo prvi put – naši vojnici i lekari su u Italiji podelili svoje iskustvo, vršili su dezinfekciju. To je bilo u martu 2020, pre tačno godinu dana. Sada je to simbolično – ponovo smo tu i spremni smo za proizvodnju prve ruske vakcine u Evropi“, konstatuje novinarka „Zvezde“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala