Donjeck: Kijev preti „vrućom fazom“ konflikta

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaSituacija na jugu Donjecke Narodne Republike
Situacija na jugu Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Kijev je pojačao intenzitet granatiranja u Donbasu tokom posete predstavnika rukovodstva Ukrajine i zapadnih zemalja zoni sukoba, izjavio je zamenik šefa Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Prema informacijama Narodne milicije, od početka nedelje Oružane snage Ukrajine su 24 puta prekršile režim prekida vatre.

To je, kako je rekao Basurin, potvrda da su „Kijev i njegovi zapadni 'partneri' zainteresovani za eskalaciju sukoba u Donbasu i prelazak u vruću fazu“.

„Prema podacima naše obaveštajne službe, 9. marta je u telefonskom razgovoru dežurnim oficirima preneto naređenje komandanta Združenih snaga generala Najeva, prema kojem je  vojnicima Oružanih snaga Ukrajine dozvoljeno da otvore vatru na položaje Narodne milicije Donjecke Narodne Republike“, dodao je Basurin.
Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
U Donbasu nastavljene borbe

On je naveo da to predstavlja kršenje primirja.

Kako je ranije saopštila ukrajinska vojska, delegacija oružanih snaga Velike Britanije posetila je 7. marta područje vojnih operacija u Donbasu.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala