Direktorka „Batuta“ pred sednicu Kriznog štaba: Razmotrićemo sve mogućnosti, oštrije mere sigurno

© Sputnik / Lola ĐorđevićRed ispred Doma zdravlja „Stari grad“
Red ispred Doma zdravlja „Stari grad“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović, pred sednicu Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, rekla je da je povećan prenos virusa u populaciji i da se to dešava svuda. Ona je dodala da će na sednici Kriznog štaba biti razmotrene sve mogućnosti, ističući da su mere koje su donete prošle nedelje uticale na smanjenje transmisije.

Direktorka „Batuta“ je rekla za RTS da je individualna odgovornost od velikog značaja i poručila je da je važno da svako poštuje mere o kojima se sve vreme govori, a to su nošenje maski, smanjenje kontakata i poštovanje distance. 

Direktor SZO u Srbiji upozorava: Broj novozaraženih može brzo da poraste na 8.000

"To su mere koje sa svakim novim danom treba da imamo na umu, da bismo zaštitili sebe, porodicu i okolinu", rekla je Jovanovićeva.

Kako kaže, zaustavljanje prenosa predstavlja način da se uz vakcinaciju zaustavi širenje kovida u Srbiji.

Danas zaseda Krizni štab, a Verica Jovanović je rekla da će biti razmotrene sve mogućnosti.

"Sigurno da ćemo ići na primenu oštrijih individualnih mera koje svako od nas treba da primeni", rekla je Jovanovićeva.

Na pitanje o PCR testovovima prilikom ulaska u Srbiju, mogućim zabranama okupljanja i merama kontrole, direktorka Instituta Batut je rekla da bi sve to trebalo razmotriti i da će se videti koje će odluke biti donete. 

Strože mere za vikend? Zakazana nova sednica Kriznog štaba

"Ali ključna odluka je apelovanje na individualnu meru zaštite i korišćenje svih zaštitnih mera", rekla je Jovanovićeva.

Apelovala je i na nastavak imunizacije i istakla da je zadatak zdravstvenog sistem i društva da pozovu sve da se vakcinišu što pre.

Podseća da virus nije prisutan samo u Srbiji, već da se posledice dešavaju u celoms vetu. Kaže da su u bolnicama sve teži slučajevi i da mnogi pacijenti zahtevaju poluintenzivnu i intenzivnu terapiju, što je veliko opterećenje i za zdravstvene radnike ali i za pacijente.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala