„Ameri ne umeju da izađu na kraj sa Jokićem, a Željko zna da ne bi bio gazda u Americi“

© AP Photo / Elise AmendolaProslavljeni hrvatski košarkaš Dino Rađa
Proslavljeni hrvatski košarkaš Dino Rađa - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Dino Rađa, proslavljeni hrvatski košarkaš, bio je gost podkasta „Nagets Srbije“ gde je pričao o Nikoli Jokiću, Denveru, periodu u Jugoplastici, razlici u evropskoj i američkoj košarci, kao i o napumpavanju statistike i poređenju Lebrona Džejmsa i Majkla Džordana.

Rađa je jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u istoriji, dominirao je u evropskoj košarci, a isto je radio i kada je otišao u NBA gde je igrao četiri godine.

Pripadnik je stare škole i malo je reći da mu se ne sviđa ovo u šta se danas pretvorila košarka u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Današnja statistika, ti tripl-dablovi... To je tako napumpano, nekada je asistencija bila asistencija, kada dodaš loptu na zicer i taj da koš. Danas je sve asistencija. Dodaš loptu na krilo, on odatle napravi jedan dribling, prođe igrača, da koš i to se broji kao asistencija. Čak i dva driblinga i broji se“, rekao je Rađa u podkastu i dodao:

„To je marketinško silovanje da bi se prodalo i uspešno se prodaje, svaka im čast, ali sve te brojke su malo preterane. Onda tamo oni u Oklahomi, njih četvoro zagrađuje da bi Vestbruk mogao da uzme loptu i onda dođe do tripl-dabla. Njegov tripl-dabl i tripl-dabl Oskara Robertsona... To je razlika nebo i zemlja. Trideset poena Džordanovih i 30 poena Lebronovih nije isto.“

Nekadašnji centar je prilično jasan kada je u pitanju poređenje Majkla Džordana ili Lebrona Džejmsa.

„Tu nema izbora, da Džordan igra po ovim uslovima davao bi 50 poena, najmanje toliko. Džordan je kući išao krvav... Lebron stalno kuka, a šta bi tek radio da ga čuva Lambir, Rodman ili Oukli... Onako stalno plače. Naravno, nećemo da se zavaravamo, Lebron je odličan igrač, ali ne može da se poredi sa Džordanom. Nije čak bolji ni od Kobija, Birda, Medžika, Dankana.“

Rađa je povukao zanimljivu paralelu između utakmica na 300 poena i konzumiranja koka-kole svaki dan.

„Današnja košarka ne dozvoljava nikakvu agresivnu igru. To mi je bezveze, gledati utakmicu 150:148... Ne ide da svaki dan budu takve utakmice, jedno je Ol-star, ali... Lepo je popiti koka-kolu jedan dan, ali pij svaki dan deset litara... Nije mi to to.“

Proslavljeni hrvatski igrač pričao je o Jokića i Dončiću za koje smatra da su veoma talentovani, ali i da imaju još dosta prostora za napredak.

„Jokić je pretalentovan, to je nešto s čim se rodiš. Užitak je gledati njega i Dončića, iako mislim da obojica mogu puno da napreduju na fizičkoj spremi, čime bi unapredili igru do puno većeg nivoa. Definitivno su dva momka koja su izuzetni, košarkaški rođeni talenti, gde ovi Ameri ne znaju naći načina da izađu na kraj sa njim. Da sam trener insistirao bih da se posvete dva leta, znam da nije lako kada imaš 100 miliona na računu da se motivišeš, ali mislim da bi napravili ogroman iskorak kada bi se fizički doveli u briljantno stanje.“

Rasel Vestbruk godinama je jedan od najboljih plejmejkera u NBA, ali činjenica je da su mu se u Oklahomi, kao i sada u Vašingtonu, podredili kako bi imao što više tripl-dablova.

„Meni taj Vestbruk... Dovedite ga u Barselonu, CSKA ili Barselonu i kažite mu da bude prvak Evrope... To nema šanse da se desi“, kaže Rađa.

Neizostavna je priča i o Janisu Adetokumbu, dvostrukom MVP NBA, koji na takmičenjima sa reprezentacijom Grčke nije mogao mnogo zbog FIBA pravila.

„U NBA ne igraju odbranu, a u Evropu dođeš na pet momaka koji znaju šta rade. Zatvore ti prodor, ne daju ti da skočiš u napadu... Igrom slučaja igrali smo protiv Grčke kvalifikacije za Olimpijske igre i bila je ta taktika. Tada je Janis isto bio dobar igrač, nije bio MVP, ali je bio u samom vrhu. Ne daj mu prodor, zagradi ga i u kontranapadu mu ne daj da primi loptu. Sve drugo što da, neka mu. Dao nam je četiri poena“, seća se Rađa.

Hrvatski funkcioner kaže da proslavljeni srpski trener Željko Obradović ne bi mogao da trenira u NBA jer je sistem drugačiji.

„On bi ga poslao, znaš gde... Nema dlaku na jeziku, a zna više od svih njih zajedno. Onda bi došao u situaciju da se tamo sa njima zakači. Bojim se da on uopšte ne želi da ode jer Željko je svestan svog kvaliteta, on je gazda i voli da drži sve pod kontrolom, a tamo ne bi to mogao.“

Američki košarkaš na stubu srama zbog psovanja Jevreja

Legenda srpske košarke u Humskoj – Savić pred promocijom u Partizanu

Šta to sprema „ludi Srbin“?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala