Već viđena matrica: Optuži Srbiju i čekaj podršku Zapada

© Sputnik / Dejan SimićMiodrag Daka Davidović
Miodrag Daka Davidović - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Optuživanje Srbije i njenih funkcionera, kao što je teška optužba koju je na račun srpskog predsednika izneo lider Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović, već godinama, ako ne i decenijama uobičajena je praksa u regionu. To je oportun postupak koji vodi ka ličnoj koristi sve one koji žele podršku i vezu sa zapadnim silama.

Ovako najnovije optužbe koje je na račun srpskog predsednika Aleksandra Vučića izneo crnogorski biznismen i političar Miodrag Daka Davidović, komentariše za Sputnjik politikolog Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

Davidović je optužio srpskog predsednika da stoji iza pokušaja atentata na njega i episkopa Joanikija 10. decembra 2019. što je vladika odmah demantoavo ogradivši se od iznenadne optužbe u koju je uvučen. Optužbe stižu u predvečerje izbora u Nikšiću, drugog po veličini crnogorskog grada i rodnog mesta predsednika Mila Đukanovića. Ti izbori se smatraju svojevrsnim lakmus papirom raspoloženja crnogorskih birača na kojima će i Daka prvi put odmeriti svoje političke snage. Optužbom ka Beogradu očigledno je hteo da pošalje i neku poruku biračima.

Optužiti Srbiju – najlakši način za politički profit u regionu

„Optužiti Srbiju je izgleda najlakši način za nekoga ko hoće da utiče na novi režim u Crnoj Gori, koji je ostao blagonaklon prema Zapadu, pre svega prema NATO i ne može da se odrekne dostignuća Milovog režima.  Negativno se izraziti prema Srbiji ili nešto izmistifokovati, način je da se pokaže spremnost za kooperaciju sa zapadnim silama“, kaže Gajić.

Optuživanje Srbije i njenih funkcionera pokazalo se kao plodotvorno već više od dve decenije, dodaje on:

„Radi se o ustaljenoj matrici – ako želite da se preporučite Zapadu, najlakši način da to uradite je da kažete nešto negativno o Srbiji“.

Ovu matricu do sada su uspešno koristili i koriste mnogi – počevši od lidera SDA Bakira Izetbegovića, preko sadašnjeg hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, političkih predstavnika kosovskih Albanaca, makedonskih funkcionere – za sve njih Srbija je „remetilački faktor“ harmoničnih odnosa u regionu.

Đukanovićeva matrica na Davidovićev način

Sada je red došao i na Davidovića, odnedavno lidera Narodnog pokreta Crne Gore. Da je u Crnoj Gori optuživanje Srbije politička praksa koja je na delu decenijama, podseća i podgorički novinar Marko Vešović.

„Zahvaljujući naporima crnogorske vlade, Srbija je predstavljana kao regionalno strašilo, koja pokušava da širi nestabilnost, da unosi nemir u susedne države. Takva slika je prilično dugo i temeljno građena u Crnoj Gori – dogodilo se to da čak i sa smenom crnogorske vlade na avgustovskim izborima prošle godine jedan deo političkih aktera nije odustao od takve političke prakse“, navodi Vešović.

Ne radi se samo o onome što je izrekao Davidović, koji se nalazi u izbornoj kampanji u Nikšiću, dodaje naš sagovornik. Crnogorski predsednik Milo Đukanović i dalje istrajava na matrici da je Srbija regionalna opasnost koja unosi nestabilnost u okolne države.

„Nadam se i istinski verujem u to da će se nečemu takvom vrlo brzo stati na put i da će takav vokabular nestati iz crnogorskog političkog života jer mislim da mu nema nikakvog osnova“, smatra Vešović.

Na pitanje, kakav politički profit Davidoviću može da donese optuživanje Vučića, Vešović priznaje da ne zna.

„Očigledno je došlo do sukoba između Davidovića i jednog dela srbijanskog političkog establišmenta. Nije mi poznato zašto je do sukoba došlo; znam da ranije nije bio izražen ili nije ni postojao. Teško mogu da znam šta Davidović može da očekuje – ako misli da može da mu donese neki politički profit na izborima u Nikšiću, to je stvar njegove procene. Ja ne vidim kako može da profitira. Svako ima pravo da donosi političke odluke, ali da i za njih posle, preuzme odgovornost“, komentariše Vešović.

Davidović za optužbu nije ponudio ni jedan dokaz, što, prema Vešovićevom mišljenju, sam temelj njegovih tvrdnji dovodi u pitanje.

„Utisak da je u pitanju prilično nepromišljena izjava stiče se još i ako se pogleda izjava vladike Joanikija, koji je odgovornost za atentat locirao na bivšu crnogorsku vladu“, kaže on.

Episkop Joanikije je izjavio:

„Neprihvatljivo je da Davidović govori u moje ime pošto mu takvo ovlašćenje nikad nisam dao, iako je ktitor crkve. Što se tiče pokušaja atentata na nas dvojicu u Beogradu decembra 2019,. uveren sam da Predsednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić sa tim nema nikakve veze. Ja razmišljam potpuno suprotno: da su tadašnje vlasti Crne Gore naručile pomenuti atentat. Mislim da će moju pretpostavku istraga kad-tad potvrditi“, rekao je episkop za Novosti.

„Moje je mišljenje je da, iako je izborna kampanja, iako su politički tabori jasno suprotstavljeni, ipak treba biti odmereniji u izjavama i, kada su pitanju teške optužbe to saopštavati uz konkretne dokaze. Mislim da je to stvar elementarne političke kulture“, decidiran je Vešović.

Iz Beograda, stigla je reakcija od srpskog predsednika u kojoj se navodi da lider Narodnog pokreta iz Crne Gore tim optužbama pomaže Milu Đukanoviću, a od Davidovića se ogradio i Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala