Već 50 zemalja odobrilo rusku vakcinu „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Gam-Kovid-Vak" (Sputnjik Ve)
Ruska vakcina protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Namibija je postala 50. zemlja koja je odobrila rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

„RFPI saopštava o registraciji ruske vakcine protiv kovida 19 'Sputnjik Ve' u 50. zemlji – Republici Namibiji. Ministarstvo zdravlja i socijalne podrške Namibije registrovalo je preparat u okviru ubrzane procedure. Vakcina 'Sputnjik Ve' je odobrena u zemljama sa stanovništvom od preko 1,3 milijarde ljudi“, saopštio je Fond.

​Prema rečima direktora Fonda Kirila Dmitrijeva, odobrenje vakcine u već 50 zemalja je nova važna faza

„RFPI sarađuje sa partnerima širom sveta i nudi jednu od najboljih vakcina u pogledu efikasnosti, bezbednosti i dostupnosti. Vidimo veliko interesovanje i ulažemo sve napore kako bismo zadovoljili potražnju za ruskom vakcinom i kako bi više zemalja imalo mogućnost da zaštiti stanovništvo zahvaljujuću 'Sputnjiku Ve'“, istakao je Dmitrijev.

Azerbejdžan će kupiti rusku vakcinu

Istovremeno, azerbejdžanski premijer Ali Asadov je izjavio da će zvanični Baku kupiti „Sputnjik Ve“ od Rusije.

„Premijer Ali Asadov je potpisao nalog o uvozu lekova. Prema sporazumu koji su potpisali državna Agencija za obavezno zdravstveno osiguranje i ruska kompanija 'Human Vaccine' o isporukama leka, uvoz preparata 'Sputnjik Ve' u Azerbejdžan vršiće se tokom 180 dana“, saopštila je pres-služba vlade.

Istovremeno, pres-služba je dodala da nalog stupa na snagu od dana njegovog potpisivanja.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

Ruska vakcina zauzima drugo mesto po broju dobijenih odobrenja koje su izdali državni regulatori.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala