„U gigantskoj bolnici kao što je Batajnica više nema mesta“

© Sputnik / Rajko MartinovićKovid bolnica u Batajnici
Kovid bolnica u Batajnici - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Direktorka kovid-bolnice u Batajnici Tatjana Andžić Vukičević izjavila da je sa skoro zbrinutih 900 bolesnika ta bolnica prenatrpana i da je situacija kritična.

"Imamo skoro 900 bolesnika, praktično smo popunjeni, 30 preostalih postelja namenjeno je intenzivnoj nezi lečenja. Računajte da smo za nedelju dana imali oko 500 novih prijema, i od tog broja, računajte, između deset i 20 odsto bolesnika mogu biti kandidati za intenzivnu negu", kazala je ona za "Večernje novosti".

Naglasila je da je više od dve trećine bolesnika u veoma teškom opštem stanju, da su svi na invanzivnoj ili neinvanzivnoj kiseoničnoj potpori.

U novoj bolnici u Batajnici, čije je otvaranje početkom decembra prošle godine bilo spas, jer za obolele više nigde nije bilo mesta, situacija je sada takva da mesta ima samo za onoliko bolesnika koliko se otpusti. To nije dovoljno, jer mnogo je više onih koji zahtevaju prijem.

"Pritisak na bolnicu je neizdrživ, kadar je preumoran, regrutovan ne samo iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, već i iz svih bolnica u Beogradu. Predaha nema niti jedan minut. Traži se mesto više. Kliničke slike se neverovatnom brzinom pogoršavaju. Gotovo svi oboleli povezani su sa nekim ko je došao sa zimovanja na Zlatiboru i Kopaoniku. Podaci su poražavajući", priča dr Adžić Vukićević.

A taman kada je pomislila da je, posle 180 prijema u bolnicu, samo za dva dana vikenda, prebrodila najdramatičnije dane od kada je kao rukovodilac kovid-bolnice, na prvoj liniji odbrane od zaraze, doktorka Adžić Vukićević je u utorak dovedena pred novo, teško iskušenje.

"Najteži trenutak od otvaranja bolnice bio mi je utorak, kada sam u 15 sati objavila da više nemam mesta u gigantskoj bolnici kao što je Batajnica. Očajna sam, jer ne mogu pomoći svima kojima je moja pomoć potrebna", kaže ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala