Stejt department izdvaja 900 hiljada dolara na radnička prava u Jermeniji

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Američki Stejt department planira da izdvoji 900 hiljada dolara za sprovođenje mera usmerenih na „jačanje“ prava radnika u Jermeniji. Radi se o obezbeđivanju prava Jermena na štrajk, zaključivanje kolektivnih ugovora, kao i jačanju uloge sindikata.

Portal RT upoznao se sa opisom ovog granta.

Kako se navodi u dokumentu, stanovnici Jermenije nisu dovoljno obavešteni o svojim radnim pravima. Osim toga, oni ne znaju mnogo ni koliki značaj imaju sindikati u zaštiti ovih prava.

Prema mišljenju predstavnika Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Stejt departmenta (upravo ovaj Biro će nadgledati napredak odgovarajuće inicijative) trenutno je zaposlenima u jermenskim državnim organizacijama potrebno da sprovedu institucionalne reforme u oblasti zapošljavanja, kao i da se vlada i poslodavci češće podsećaju na njihova prava.

„Sprovođenje reformi najavljenih tokom revolucije (‘plišana revolucija’ 2018. godine nakon koje je Nikol Pašinjan postao premijer Jermenije), sada ima poseban značaj u uslovima sve veće bojazni da će Rusija, iskoristivši priliku, dobiti mogućnost da utiče na civilno društvo i spreči sprovođenje demokratskih reformi“, precizira se u tekstu.

Tako se u dokumentu primećuje da, ako su građani zemlje zajedno sa organizacijama civilnog društva (nevladinim organizacijama) kompetentniji u oblasti radnog prava, biće im lakše da otkrivaju kršenja u oblasti rada i podnose žalbe odgovarajućim organima.

„Biro za demokratiju, ljudska prava i rad prima prijave za projekat sa budžetom od 900.000 američkih dolara koji ima za cilj da osigura da radnici i njihove organizacije budu svesni svojih prava... i da mogu efikasno da zastupaju stavove i interese radnika u odnosima sa državom i poslodavcem“, navodi se u dokumentu.

Očekuje se da će program koji finansiraju Sjedinjene Američke Države imati pozitivan uticaj na povećavanje potencijala sindikalnih aktivista u Jermeniji, da će obezbediti kontrolu izvršavanja međunarodno priznatih radnih standarda u zemlji na lokalnom nivou i podržati predložene reforme.

Na konkurs za grantove mogu se prijaviti američke i strane komercijalne, neprofitne i nevladine organizacije, međunarodne organizacije i institucije visokog obrazovanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala