Šta se to čuje: NASA objavila nove audio snimke sa Marsa koji otkrivaju mnogo

© REUTERS / NASA/JPL-CaltechPoverhnostь Marsa
Poverhnostь Marsa - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
U sredu je NASA objavila nove audio snimke sa Marsa koje je zabeležio rover „Istrajnost“. Na snimcima se čuje 30 laserskih „udara“ različitog intenziteta, ispaljenih roverovim specijalnim alatom Superkam, na kamenu metu.

Snimak je, prema navodima NASA, nastao 19. februara 2021. godine, oko 18 sati nakon sletanja rovera na Mars. Zvuk na snimku je prigušen i agencija je objasnila da je jarbol rovera, za koji je pričvršćen mikrofon, još uvek na palubi „Istrajnosti“.

„Varijacije u intenzitetu ovih zvukova pružiće informacije o fizičkoj strukturi ciljeva, poput njihove relativne tvrdoće ili prisustva slojeva“, napisala je agencija.

Osim zvukova laserskih „udara“, čuje se i fijuk vetra na Marsu.

Rover „Istrajnost“ je uspešno sleteo na Mars 18. februara, a njegova misija je potraga za tragovima mikrobiološkog života u području kratera Jezero, jer naučnici veruju da je na Crvenoj planeti milionima godina unazad bio moguć život.

Rover je na Zemlju do sada poslao brojne fascinantne panoramske slike pejzaža planete, a NASA je objavila i video sletanja rovera sa originalnim zvukom sa Crvene planete.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala