Priština isterala svoje – Španija dozvolila isticanje himne i zastave tzv. Kosova

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIFudbaleri tzv. Kosova
Fudbaleri tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Vlada Španije dozvoliće isticanje zastave i intoniranje himne kosovskoj fudbalskoj selekciji na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine protiv španske reprezentacije, prenosi španski list Konfidensijal.

Utakmica između dva tima na progamu je 31. marta u Sevilji, a prevobitno je bilo saopšteno da će se meč odigrati bez obeležja tzv. Kosova, čiju jednostrano proglašenu nezavisnost Španija ne priznaje.

Fudbalska reprezentacija Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Besne u Prištini: Španija ih ne tretira kao državu – reprezentacija bez himne i zastave

„Marka“ je pre nekoliko dana pisala da gostima neće biti istaknuta zastava uz špansku i bez opisa kao punopravne države, kao i da himna neće biti navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao muzika koja predstavlja teritoriju Kosova.

Nakon toga su usledile oštre reakcije Prištine, prvo iz Saveza, a potom je i lično predsednik istog Agi Ademi rekao za „Marku“ da neće igrati protiv Španije u tim uslovima.

„Kosovski savez je punopravni član UEFA i FIFA, sa istim pravima i obavezama kao i drugih 55 i 211 saveza članova. Moramo da igramo mečeve po pravilima UEFA i FIFA i prema osnovnim principima sporta. Poštujemo FS Španije, ali nećemo prihvatiti bilo kakvo kršenje pravila, posebno naših prava kao nacije“, rekao je Ademi.

Ipak, na kraju su se predstavnici dva saveza složili da meč kvalifikacija bude organizovan u skladu sa protokolima i pravilima FIFA i UEFA.

Kako navodi Konfidensijal, isticanje državnih simbola i intoniranje himne ključno je za normalizaciju odnosa zvaničnog Madrida i Prištine.

Uprkos činjenici što je dozvoljeno korišćenje državnih simbola tzv. Kosova, ministarstvo spoljnih poslova navodi da to ne menja politički stav Španije o tzv. Kosovu.

Iz Prištine jasno poručuju: Nećemo to prihvatiti

Besne u Prištini: Španija ih ne tretira kao državu – reprezentacija bez himne i zastave

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala