Predstavnik Rusije u OEBS-u: Nadamo se da ekspertiza „Sputnjika“ u EU neće biti povezana sa politikom

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja ruske vakcine protiv kovida "Sputnjnik Ve"
Proizvodnja ruske vakcine protiv kovida Sputnjnik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič izrazio je nadu da će Evropska agencija za lekove (EMA) razmatrati rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na osnovu naučnih i humanitarnih, a ne političkih razloga.
„Evropska agencija za lekove (EMA) započela je ispitivanje registracionog dosijea ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’. Nadamo se da će evropski regulator procenjivati rusku vakcinu na osnovu naučnih i humanitarnih, a ne političkih razloga“, rekao je Lukaševič na internet sastanku Stalnog saveta OEBS-a.

On je podsetio da sa efikasnošću većom od 90 odsto i potpunom bezbednošću, što su podaci preliminarnih rezultata kliničkih ispitivanja ovog preparata potvrđeni objavljivanjem u autoritativnom medicinskom časopisu „Lanset“, „Sputnjik Ve“ značajno nadmašuje postojeće analoge u pogledu troškova i logističke dostupnosti.

Sastanak koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Proizvodnja ruske vakcine na „Torlaku“ počinje 20. maja

„Italijanski Nacionalni institut za infektivne bolesti ‘L. Spalancijani’ objavio je 17. februara naučno-tehničko mišljenje o vakcini ‘Sputnjik Ve’, u kojem se potvrđuje visok stepen bezbednosti i imunogenosti ruskog preparata. Takav objektivni pristup naučne zajednice po pitanju suzbijanja pandemije možemo samo pozdraviti. Podržavamo poziv italijanskih naučnika da deideologizuju borbu protiv jednog od najozbiljnijih izazova našeg vremena“, dodao je diplomata.  

Proizvodnja vakcine u zainteresovanim zemljama

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u pozvao je zainteresovane zemlje da razmotre mogućnost pokretanja proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

„Rusija je spremna da dostavi kompletne informacije o razvoju naših naučnika, kao i probne partije ‘Sputnjika Ve’ svim zainteresovanim državama, kako bi partneri mogli da izvrše samostalnu i nezavisnu analizu kako njegovih farmakoloških karakteristika, tako i drugih ekonomskih i logističkih faktora“, istakao je Lukaševič.

On je dodao da Rusija poziva sve članove međunarodne zajednice bez izuzetka – bez obzira na politička i ekonomska shvatanja – na saradnju u borbi protiv zajedničke pretnje.

Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
SZO: „Lanset“ je dokazao kvalitet vakcine „Sputnjik Ve“

„Vakcinaciju protiv kovida 19 posmatramo kao globalno javno dobro, što je potvrđeno u rezoluciji Svetske zdravstvene skupštine. Pozivamo zainteresovane države da razmotre mogućnost pokretanja proizvodnje vakcine, uključujući i za strana tržišta, u preduzećima u svojim zemljama. To bi doprinelo stvaranju novih radnih mesta, razvoju bilateralnih i multilateralnih partnerstava u borbi protiv pandemije i spasavanju života građana naših država“, zaključio je diplomata.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala