Predsednik Jermenije odbio da imenuje novog načelnika Generalštaba

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUčastnica mitinga oppozicii na ploщadi Svobodы v Erevane i sotrudniki policii u zdaniя opernogo teatra
Učastnica mitinga oppozicii na ploщadi Svobodы v Erevane i sotrudniki policii u zdaniя opernogo teatra - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan odbio je da imenuje Artaka Davtjana za novog načelnika Generalštaba vojske, čiju kandidaturu je predložio premijer Nikol Pašinjan, saopštila je pres-služba šefa države.
„Predsednik republike je vratio sa svojim primedbama predlog premijera o imenovanju Artaka Davtjana za načelnika Generalštaba Oružanih snaga“, navodi se na sajtu predsednika.

Ranije je Pašinjan pokrenuo proceduru imenovanja Davtjana za načelnika Generalštaba umesto general-pukovnika Onika Gasparjana, čije nadležnosti, po tvrdnjama premijera su prestala 10. marta. Gasparjan je izjavio da će osporiti svoju smenu pred Administrativnim sudom.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala