Moskva: Predlagali smo sertifikovanu rusku laboratoriju u slučaju Navaljni, OZHO nas odbio

© Press-služba Babuškinskogo suda Moskvы / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Moskva je predlagala Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da prouči analize Alekseja Navaljnog uz pomoć sertifikovane ruske laboratorije pri Federalnoj medicinsko-biološkoj agenciji (FMBA), ali je odbijena, rekao je stalni predstavnik Rusije u toj međunarodnoj organizaciji Aleksandar Šuljgin.

U izjavi za TV „Rusija 24“ Šuljgin je rekao da je ruska strana to predložila u jesen prošle godine.

„Predlagali smo da igramo pošteno i otvorenih karata: ‘Evo vam uzorci bioanaliza koji su ostali u Rusiji, hajde da uz naše prisustvo i uz korišćenje naših reagenasa vidimo šta ima u tim nalaizama, da uporedimo analize, Pošteno. Odgovor je bio: Ne, ne možemo ’ “, naveo je Šuljgin.

On je dodao da je nastala paradoksalna situacija: zapadne zemlje traže da se otkriju detalji prilikom istrage o incidentu s Navaljnim, a istovremeno koče takvu saradnju i čine je nemogućom.

Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Rusija: Nemačka, Francuska i Švedska sakrile izuzetno važne informacije u vezi s Navaljnim

Podsetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala