Kriza slovačke vlade zbog kupovine ruske vakcine

© Press-služba pravitelьstva Slovakii / Uđi u bazu fotografijaIsporuka vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve" u Slovačku
Isporuka vakcine protiv kovida Sputnjik Ve u Slovačku - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Slovački premijer Igor Matovič objavio je u četvrtak o ostavci ministra zdravlja te zemlje Mareka Krajčija zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji u vezi sa kupovinom ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„S obzirom da je odlučujući povod za zahtev za ostavkom ministra zdravlja od strane naših koalicionih partnera bila kupovina ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’, onda bi, po mom mišljenju, ova ostavka trebalo da se dogodi tek nakon što u Slovačkoj počne upotreba ‘Sputnjika Ve’“, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

„Pored mene stoji čovek koji je od svih ministara najviše prošao za 12 meseci pandemije“, istakao je Matovič govoreći o Krajčiju. Premijer je zahtev za ostavkom ministra zdravlja nazvao jednim od najapsurdnijih, najneljudskijih i najnemoralnijih. Ministar je, prema rečima Matoviča, bio „ritualna žrtva“ neslaganja u vladajućoj koaliciji.

Premijer je saopštio da je pritisak na njega da traži ostavku ministra zdravlja postojao već duže vreme i da je svaka greška učinjena tokom pandemije u odlukama kabineta bila je svaljena na Krajčija.

Pogled na Bratislavu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Slovački premijer: Moskva predlaže - ako zbog ruske vakcine preti pad vlade, da raskinemo ugovor

Iz Rusije je 1. marta, na inicijativu Matoviča, isporučena prva partija vakcine „Sputnjik Ve“, što je izazvalo oštru reakciju lidera desničarskih partija koje su deo vladajuće koalicije. Predsednica zemlje Zuzana Čaputova nije podržala njihove pokušaje da nateraju premijera da podnese ostavku, ali su oni uslovili nastavak koalicione saradnje ostavkom ministra zdravlja, koji je izdao dozvolu za upotrebu vakcine „Sputnjik Ve“ u zemlji.

Premijer Matovič dogovorio se o isporuci vakcina iz Rusije tajno od koalicionih partnera. Oni su ranije blokirali ovu odluku na zasedanju vlade, obrazlažući svoj stav činjenicom da „Sputnjik Ve“ nije registrovan kod Evropske agencije za lekove (EMA). Prema mišljenju premijera, ovo je predstavljalo ispoljavanje nepoštovanja političara prema svojim sugrađanima koji su umirali zbog nedostatka vakcina protiv kovida 19 i nezdrav geopolitički pristup problemu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala