Kremlj: Zabrinuti smo zbog porasta tenzija u Donbasu, moguće provokacije

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici oružanih snaga Donjecke Narodne Republike u blizini sela Petrovsko u Donjeckoj oblasti
Pripadnici oružanih snaga Donjecke Narodne Republike u blizini sela Petrovsko u Donjeckoj oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Porast napetosti na kontakt-liniji u Donbasu izaziva zabrinutost Kremlja, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Dobijamo informacije da se na kontakt-liniji u poslednjih mesec dana značajno povećala napetost. Bilo kakav porast tenzija u tako 'vrućoj' tački može potencijalno prerasti u različite provokacije, i uzimajući u obzir agresivan stav ukrajinskih Oružanih snaga, naravno da smo zabrinuti“, rekao je Peskov, komentarišući situaciju u Donbasu.

On je dodao da je u ovom slučaju velika odgovornost na medijima.

„Sami ste spomenuli slučajeve kada su oni objavljivali vesti koje su u suštini bile netačne, i koje su kasnije demantovali ljudi iz samoproglašenih republika. Ovde treba biti veoma pažljiv i proveriti informaciju deset puta, uzimajući u obzir krajnju napetost na kontakt-liniji“, upozorio je portparol Kremlja, obraćajući se novinarima.

Takođe je istakao da Moskva nije dobila novi plan za rešavanje situacije u Donbasu, koji su ranije spominjali u Kijevu.

Govoreći o mogućim bilateralnim kontaktima predsednika Rusije i Ukrajine, Peskov je naglasio da Kremlj nije dobijao predloge o organizaciji takve vrste sastanaka.

Ranije je kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog saopštila da je Ukrajina doradila plan za mirno rešenje situacije u Donbasu koji su predložile Francuska i Nemačka. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je novi plan u duhu Minskih sporazuma i da je u skladu sa normama međunarodnog prava. On je dodao da se sada čeka da ga Moskva odobri. Međutim, Rusija ništa ne zna o tom dokumentu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala