Ključ je u Vašingtonu i Teheranu: Šta može Rusija?

© AP Photo / Carlos BarriaZastava SAD i Irana
Zastava SAD i Irana - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Ključ za obnovu sporazuma o iranskom nuklearnom programu je u Vašingtonu i Teheranu, a Moskva može da pruži podršku u dva pravca: da pomogne stranama u postizanju efikasnog plana, a Iranu da uskladi svoje nuklearne aktivnosti sa sporazumom, ocenjuju ruski eksperti.

Šef ruske didplomatije Sergej Lavrov pozdravio je nameru Vašingtona da da se vrati Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom problemu (SVPD), uz poruku da Rusija smatra da treba razraditi sinhronizovanu šemu koraka za Iran i SAD po pitanju obnavljanja Zajedničkog akcionog plana, dodao je ruski ministar.

Ključ za obnovu sporazuma u Vašingtonu i Teheranu

Ruski eksperti su saglasni da su je ključ za dogovor o obnovi sporazuma u Vašingtonu i Teheranu, pošto su Sjedinjene Države izašle iz sporazuma, a Iran zatim smanjio svoje obaveze predviđene tim dokumentom. Direktor ruskog Centra za energetiku i bezbednost Anton Hlopkov ističe da bez političke volje i praktičnih akcija Vašingtona i Teherana neće doći do obnavljanja sporazuma, bez obzira šta treće zemlje rade povodom toga.

„Važno je istaći da i nova američka administracija i Iran najavljuju spremnost za povratak sporazumu. Važno je i da su u ovoj oblasti učinjeni praktični koraci, a Sjedinjene Države pre svega treba da počnu da pokazuju spremnost da ukinu sankcije ne samo rečima, već i praktičnim primerima. Do sada nova administracija nije ukinula sankcije koje je uveo Tramp. Bez napretka u ovoj oblasti, dalja dinamika neće biti moguća“, uveren je Hlopkov.

Kako Rusija može da pomogne

Ovaj ekspert dodaje da ako Iran i Vašington počnu praktično da se kreću u susret jedan drugom, onda Rusija ima najmanje dve oblasti gde može da pomogne.

„Prva je, naravno, politička i diplomatska staza pomaganja Vašingtonu i Iranu u postizanju konkretnih dogovora. Verovatno će biti potreban neki plan, jer bi i Vašington i Iran, zbog različitih unutrašnjih i spoljnih političkih razloga, trebalo da paralelno preduzimaju korake. I naravno, Rusija, kao država koja nastavlja da igra aktivnu ulogu u održavanju efikasnosti sporazuma, ovde može da pruži svoju političku i diplomatsku pomoć, imajući dobre kontakte sa Teheranom i dijalog sa novom američkom administracijom. Potvrda ovoga je produženje Sporazuma o strateškom naoružanju“ objašnjava Hlopkov.

© AP Photo / Mohammad BernoIran je premašio pokazatelje koji su zabeleženi u originalnom sporazumu.
Ključ je u Vašingtonu i Teheranu: Šta može Rusija? - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Iran je premašio pokazatelje koji su zabeleženi u originalnom sporazumu.

Kao drugu oblast gde Rusija može da odigra svoju jedinstvenu ulogu on navodi pomoć Iranu da svoje nuklearne aktivnosti uskladi sa prvobitnim sporazumom iz 2015. godine.

Iran je premašio pokazatelje koji su zabeleženi u originalnom sporazumu, a za neke od ovih odredbi Rusija ima jedinstvenu ekspertizu, mogućnost i pravnu osnovu kako bi pomogla Iranu da se vrati u okvir kvantitativnih granica koje su tada definisane“, ističe sagovornik Sputnjika.

Lavrov predložio jedino moguće rešenje

Ruski ekspert Vladimir Sažin, sa Instituta za Bliski istok Ruske akademije nauka podseća da se između Irana i SAD vodi beskrajna rasprava, te da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je predložio jedino moguće rešenje koje bi moglo dovesti do obnove iranskog nuklearnog sporazuma.

„Na primer, Iran se vraća obogaćivanju uranijuma na nivou od 3,75 odsto (kao što je bilo dozvoljeno prema ugovoru, a sada Iran obogaćuje i do 20 odsto). Istovremeno, Sjedinjene Države, recimo, ukidaju zabranu izvoza iranske nafte. Samo navodim primer kako to može biti, jer je spisak iranskih kršenja SVPD velik, a spisak američkih sankcija još veći. Prema tome, ovde eksperti za nuklearnu energiju i političari treba dobro da razrade plan i odluče koje korake će istovremeno preduzeti Teheran i Vašington“, napominje Sažin.

Prema njegovom mišljenju, tehnički posao u obnovi sporazuma trebalo da obavlja Međunarodna agencija za atomsku energiju, a politički deo zemlje-autori Iranskog nuklearnog sporazuma: Rusija, Kina, Francuska, Nemačka i Velika Britanija. Sažin zaključuje da je ovo složen, ali jedino mogući put u procesu obnove sporazuma o iranskom nukelarnom programu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala