Kijev: Sporazum o Crnomorskoj floti ponovo na dnevnom redu; Poslanicima preti optužba za veleizdaju?

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) naložio je Službi bezbednosti da razjasni okolnosti pod kojima su 2010. godine potpisani Harkovski sporazumi o uslovima boravka ruske Crnomorske flote na Krimu.
„Postoji nalog Službi bezbednosti da razjasni okolnosti pod kojim je 236 poslanika Vrhovne rade glasalo po tom pitanju“, rekao je sekretar SNBO Aleksej Danilov i dodao da u ako bude potrebno protiv poslanika može da bude pokrenuta optužba zbog veleizdaje.

Tadašnji predsednici Rusije i Ukrajine, Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič, 2010. godine su potpisali Harkovske sporazume o produženju zakupa baza za brodove Crnomorske flote na Krimu na 25 godina od 2017. godine. 

Prema sporazumu, Ukrajina je dobila mogućnost da po povlašćenim cenama nabavlja gas iz Rusije u zamenu za produžetak boravka Crnomorske flote na Krimu posle 2017. godine.

Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 236 poslanika prevashodno iz vladajuće „Partije regiona“ Viktora Janukoviča, i komunisti, dok je protiv bilo 226 poslanika, uglavnom poslanici bloka Julije Timošenko i „Naše Ukrajine“ Viktora Juščenka.

Janukovič je inače osumnjičen je u Ukrajini za veleizdaju zbog sporazuma.

Danilov je danas rekao da je parlament 2008. godine trebalo da donese Zakon o povlačenju Crnomorske flote, ali da se to nije dogodilo.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu doneo je i odluku da se u vlasništvo države vrati kompanija za proizvodnju avio-motora „Motor Sič“, kao i da se za tri godine produže sankcije protiv dve ruske banke.

Danilov nije precizirao o kojim se tačno bankama radi, samo je naveo da su sankcije istekle u martu. Podsetimo, marta 2019. godine sankcije su produžene protiv „Sberbanke“ i „Prominvestbanke“.

Na sednici SNBO jedna od tema je bila i strategija „deokupacije Krima“. Kako je rekao Danilov, ta strategija će biti dostupna svima a biće prevedena i na engleski jezik i predata ukrajinskim partnerima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala