Deset godina od jedne od najgorih nuklearnih katastrofa /video/

© REUTERS / KyodoTradicionalna potraga za nestalima na šestogodišnjicu zemljotresa i nuklearna havarije u Fukušimi
Tradicionalna potraga za nestalima na šestogodišnjicu zemljotresa i nuklearna havarije u Fukušimi - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Japan danas obeležava 10. godišnjicu zemljotresa i cunamija koji su odneli gotovo 20.000 ljudi i u Fukušimi izazivali najgoru nuklearnu katastrofu još od Černobilja.

Posetioci su se prošetali do obale ili grobova moleći se za rođake i prijatelje koji su izgubili živote u cunamiju.

Car Naruhito i premijer Jošihide Suga trebalo bi kasnije u toku dana da odaju počast minutom tišine na memorijalnoj ceremoniji, javlja AP.

Ogromni talasi izazvani zemljotresom jačine 9,0 - jednim od najjačih zabeleženih u istoriji - obrušili su se 2011. godinei su se na severoistočnu obalu Japana, teško oštetivši elektranu Fukušima Daiči i prisilivši više od 160.000 stanovnika na evakuaciju zbog radijacije.

Vlada je potrošila oko 300 milijardi dolara (32,1 biliona jena) na obnovu regiona uništenog cunamijem, ali pristup područjima oko postrojenja u Fukušimi i dalje je zabranjen. Iako niko nije izgubio život direktno zbog radijacije, briga oko nivoa zračenja ostaje i mnogi koji su otišli nastanili su se negde drugde, navodi Rojters.

Isključivanje ruinirane fabrike trajaće decenijama i koštati više milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala