Alarmantni podaci: Biće to generacije i generacije dece

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiyŠkola - ilustracija
Škola - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Skoro svi pokazatelji koji mere razvoj dece i adolescenata su nazadovali tokom pandemije virusa korona, što može imati trajne posledice za cele generacije.

„Povećao se broj izgladnele, izolovane, zlostavljane i dece koja žive u siromaštvu ili su prisiljena na brak“, rekla je direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore.

„Istovremeno, smanjio se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će deca trpeti posledice pandemije u godinama koje dolaze“, dodala je ona.

Ona je zato pozvala sve da stave upravo decu u središte napora za oporavak, dajući prednost ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu porodicama, uključujući i novčane transfere kako bi se izbegla izgubljena generacija.

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka. Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, deca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13 posto od 71 miliona slučajeva virusa korona identifikovanih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi.

U zemljama u razvoju projekcije UNICEF-a pokazuju porast siromaštva dece za 15 odsto. Šest do sedam miliona dece više moglo bi patiti od neuhranjenosti, što je porast od 14 posto, a što bi moglo da dovede do toga da imamo i više od 10.000 dodatnih smrtnih slučajeva mesečno, uglavnom u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji, prenosi B92.

Za 168 miliona školaraca širom sveta škole su zatvorene gotovo godinu dana. Barem trećina onih čije su škole zatvorene nema pristup internet obrazovanju. Najmanje jedno od sedmoro dece i adolescenata bilo je podvrgnuto merama zatvaranja veći deo prošle godine, naglašavajući teskobu, depresiju i izolaciju.

Virus korona je takođe doveo do obustave kampanja vakcinacije protiv drugih bolesti, počevši od boginja, u 26 zemalja, što je dodatno povećalo pretnje zdravlju neimunizovanih ljudi, preneo je portal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala