Preti mu i blokiranje: U Rusiji usporili brzinu rada Tvitera

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDLogo Tvitera u Njujorku
Logo Tvitera u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Ruska služba u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) donela je odluku da od 10. marta uspori brzinu rada društvene mreže „Tviter“ u Rusiji, saopšteno je na sajtu službe.
„U cilju zaštite ruskih građana i prinuđivanja internet servisa da poštuje zakon na teritoriji Rusije, od 10. marta 2021. godine protiv Tvitera su usvojene centralizovane mere, konkretno, primarno usporavanje brzine rada servisa u skladu sa pravilnikom. Usporavanje će biti realizovano na 100 odsto mobilnih i 50 odsto stacionarnih uređaja“, navodi se u saopštenju ruske službe.

Odluka je doneta zbog toga što administracija društvene mreže ne blokira ilegalni sadržaj. Naime, moderatori Tvitera još nisu uklonili 3.168 objava koje sadrže pozive na samoubistvo, dečju pornografiju, kao i informacije o upotrebi narkotika. Ističe se da je „Roskomnadzor“ uputio više od 28.000 zahteva o uklanjanju ilegalnih linkova i objava. „Roskomnadzor“ ne isključuje mogućnost blokiranja društvene mreže, ukoliko se ništa ne promeni.

Parlament je podržao ovu odluku. Prema rečima člana Komiteta za informacionu politiku Državne dume Rusije Antona Gorelkina, usporavanje saobraćaja će udariti na profit kompanije jače od „skromnih ruskih kazni“. Senator Aleksandar Baškin smatra da će upozorenje „Roskomnadzora“ poslužiti kao lekcija i drugim društvenim mrežama.

Ranije je „Roskomnadzor“ saopštio da Tviter od 2017. godine nije uklonio na hiljade materijala sa zabranjenim informacijama, čime zlonamerno krši zakon Rusije. Prema ruskom zakonu, zbog kršenja procedure za ograničavanje pristupa ilegalnim sadržajima i neuklanjanja zabranjenih informacija od strane vlasnika internet resursa, pravna lica mogu biti kažnjena sa 800 hiljada do 8 miliona rubalja (od 8,9 hiljada do 89 hiljada evra). U slučaju ponovnog prekršaja, iznos novčane kazne povećava se do petine ukupnog godišnjeg prihoda kompanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala