Smenjeni načelnik Generalštaba Jermenije traži ostavku Pašinjana, podržale ga Oružane snage

© Foto : official site of the MoD of RANačelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan saopštio je da njegova smena nije u skladu sa Ustavom i da će nastaviti sa radom u drugom statusu. Rukovodstvo Oružanih snaga Jermenije podržalo je Gasparjanov zahtev o ostavci premijera zemlje Nikola Pašinjana.

 „Nastaviću da služim otadžbini i jermenskom narodu u drugom statusu“, navodi se u u saopštenju Gasparjana, koje je na Fejsbuku objavio predstavnik Generalštaba Samvel Asatrjan.

Prema rečima Gasparjana, i objavljena izjava Pašinjana o njegovoj smeni i ceo proces razrešenja sa dužnosti su protivustavni.

„To još jednom pokazuje da je izlazak iz krize moguć jedino u slučaju ostavke premijera zemlje i održavanja vanrednih parlamentarnih izbora“, ističe se u njegovoj poruci.

Gasparjan je pozvao vojnike i oficire da nastave „nesebično i predano da služe samo otadžbini i narodu u ime razvoja Oružanih snaga, jačanja Jermenije i Nagorno-Karabaha“.

Rukovodstvo Oružanih snaga Jermenije podržalo je Gasparjana.

„Rukovodstvo Oružanih snaga Jermenije pridružuje se poruci general-pukovnika Onika Gasparjana i potvrđuje procene aktuelne situacije u zemlji, koje su ranije date. U ovoj situaciji postoji jedno rešenje i ono je navedeno u poruci“, navodi se u saopštenju koje je objavio na Fejsbuku predstavnik Generalštaba Jermenije Samvel Asatrjan.

Oglasio se i predstavnik opozicionog „Pokreta za spas otadžbine“ Gegam Manukjan koji smatra da Onik Gasparjan ostaje načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije, uprkos saopštenju premijera Pašinjana. Manukjan ističe da se ta pitanja regulišu Ustavom. Kako je objasnio, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan se 2020. godine obratio Ustavnom sudu u cilju utvrđivanja svojih ovlašćenja i u odluci suda je, između ostalog, pisalo da predsednik imenuje načelnika Generalštaba.

Kasnije je državna agencija „Armenpres“ saopštila da je premijer Nikol Pašinjan uputio predsedniku zahtev o imenovanju Artaka Davjatana na mesto načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije.

Ranije je Pašinjan saopštio da se načelnik Generalštaba smatra razrešenim dužnosti od 10. marta, jer predsednik zemlje nije potpisao nacrt ukaza o ostavci koji mu je podneo premijer, niti je osporio ostavku Gasparjana u Ustavnom sudu.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala