Skupština RS: Visoki predstavnik nepotreban

© Srna / Narodna skupštinaMilorad Dodik na sednici Skupštine RS
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sednici Informaciju o primeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i 10 zaključaka koji se odnose na ocenu rada visokog predstavnika i primenu ovog aneksa tokom razgovora o imenovanju novog predstavnika.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD, Demosa, SP, NDP-NPS i US, Republika Srpska ne može da prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i upoznaće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma s predlogom da se visoki predstavnik ukine. Takođe, poručuju da će tražiti da se preispitaju odluke visokih predstavnika koje su, tvrde, donete izvan mandata utvrđenog Aneksom 10.

Kako prenose Narodne novine, Skupština RS smatra da je vreme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za sopstveni razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, predlažu razgovore o mirnom razlazu.

Zaključcima je Skupština zadužila Vladu RS da formira međunarodni pravni tim koji bi podneo tužbe protiv visokih predstavnika koji su, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat, te konstatuje da „prestaje potreba i za vojnim delom misije po Aneksu 1A Dejtonskog sporazuma".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala