Ruski naučnici patentirali raketu sa mrežom za hvatanje dronova

CC0 / piksabej / Dron
Dron - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Naučnici Ruskog federalnog nuklearnog centra – Sveruskog naučno-istraživačkog instituta tehničke fizike, koji se nalazi u Snežinsku u Čeljabinskoj oblasti, napravili su aparat za borbu sa dronovima. Reč je o raketi iz koje se lansira mreža za hvatanje dronova, piše u dokumentu objavljenom na sajtu „Rospatenta“.
Izum je patentiran u martu 2021. godine. Sastoji se od rakete sa blokom za navođenje, koja ispaljuje najmanje jedan kontejner sa mrežom i tegovima, pričvršćenim u uglovima mreže, na područje gde se nalazi dron. Ovi tegovi istežu mrežu i omogućavaju da se bespilotna letelica uhvati. Uređaj ima i opremu za pronalaženje pravca.

Naučnici objašnjavaju celishodnost stvaranja sistema činjenicom da su slični projekti zamki za dronove, koji postoje danas u Rusiji, neefikasni za hvatanje brzih bespilotnih letelica sposobnih za izvođenje složenih manevara.

„Potrebno je sustići metu u vazduhu i brzinom kojom se letelica kreće 'lansirati' mreže zamki, što je vrlo teško i dugotrajno. Za to vreme meta se može sakriti", napominju naučnici.
Bespilotna letelica Altius-U  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Šta ruska vojska očekuje od teške bespilotne letelice „Altius“

Eksperti nuklearnog centra u Snežinsku planiraju da reše problem povećavanjem početne brzine sa pričvršćenim izduvnim vodovima povezanim sa mrežom zamke, pomoću produženja okvira iz kojih izlazi zamka.

„Opremanje svake cevi, iz koje izlazi mreža, pokretnim delom ugrađenim u cev sa mogućnošću teleskopskog produženja kada teret leti iz cevi, omogućava, u poređenju sa prototipom, povećanje dužine cevi za bacanje. To dovodi do povećanja brzine svakog tereta u cevi i do smanjenja vremena potrebnog za postavljanje zamki za hvatanje brzih bespilotnih letelica, povećavajući efikasnost njegovog hvatanja“, navodi se u izveštaju patenta.

Trenutno se radi na pripremi dokumentacije, planirana je proizvodnja i preliminarna testiranja prototipova kompleksa za borbu sa brzim bespilotnim letelicama. Napominje se da su njihove mogućnosti potvrđene proračunima.

Sveruski naučno-istraživački institut tehničke fizike u Snežinsku je jedno od ključnih preduzeća kompleksa nuklearnog naoružanja „Rosatom“. Njegov glavni zadatak je rešavanje naučno-tehničkih problema, povezanih sa obezbeđivanjem i održavanjem pouzdanosti i bezbednosti ruskog nuklearnog oružja. Institut, takođe, rešava probleme u nuklearnom energetskom kompleksu, nuklearnoj medicini, superkompjuterima i računskim tehnologijama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala