Ruska Duma: Nakon Tvitera, Fejsbuk sledeći kandidat za kažnjavanje

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaIkonice društvenih mreža na ekranu telefona
Ikonice društvenih mreža na ekranu telefona - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Nakon društvene mreže „Tviter“, strani internet-servis protiv koga će u Rusiji biti primenjene mere usporavanja saobraćaja mogao bi biti Fejsbuk, rekao je član Komiteta za informacionu politiku Državne dume Rusije Anton Gorelkin.

Prema njegovim rečima, Fejsbuk, za razliku od Tvitera kome su usporili rad, „bar ponekad pokušava da ponešto objasni u slučaju zahteva Ruske službe u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor)“, ali i na toj društvenoj mreži postoje ilegalne informacije.

Gorelkin naglašava da „Tviter uopšte ništa ne briše, i tu se prvenstveno radi o nalozima koji su povezani sa narko-mafijom, sa suicidom, ali nema nikakvih pregovora sa predstavnicima Tvitera i nije poznato čime se mreža rukovodi u tim stvarima“.

Kako kaže, oni demonstrativno ignorišu mizerne novčane kazne koje im se propisuju.

„Naše vlasti su objektivne i veoma strpljive. Sa stanovišta pravnog mehanizma, takve mere su regulisane“, konstatovao je Gorelkin. dodajući da smatra ispravnim što je „država argumentovano i oštro definisala svoj stav“.

Parlamentarac smatra da će usporavanje saobraćaja uticati na reklamnu aktivnost Tvitera u Rusiji.

„Siguran sam da će Tviter izgubiti ogroman novac. Ruski reklamni segment je konkurentan“, ocenio je Gorelkinm istakavši da može biti reči o nekoliko milijardi rubalja godišnje.

Podsetimo, Ruska služba u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) donela je odluku da od 10. marta uspori brzinu rada društvene mreže „Tviter“ u Rusiji na 100 odsto mobilnih i 50 odsto stacionarnih uređaja. 

Odluka je doneta zbog toga što administracija društvene mreže ne blokira ilegalni sadržaj. Naime, moderatori Tvitera još nisu uklonili 3.168 objava koje sadrže pozive na samoubistvo, dečju pornografiju, kao i informacije o upotrebi narkotika. Ističe se da je „Roskomnadzor“ uputio više od 28.000 zahteva o uklanjanju ilegalnih linkova i objava. „Roskomnadzor“ ne isključuje mogućnost blokiranja društvene mreže, ukoliko se ništa ne promeni.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala