MiG-31BM presreo brzog „neprijatelja“ na Arktiku /video/

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaAvion MiG-31
Avion MiG-31 - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Teški lovac-presretač MiG-31BM presreo je tokom vežbi na Arktiku avion uslovnog neprijatelja koji je pokušavao da prodre u ruski vazdušni prostor na velikoj nadmorskoj visini i velikom brzinom. U ulozi neprijatelja je bio drugi MiG-31BM, saopštila je pres služba Istočnog vojnog okruga Tihookeanske flote.
„Posade lovaca MiG-31BM pomorske avijacije Tihookeanske flote, koji dežuraju u okviru protivvazduhoplovne odbrane na Čukotki, obavile su vežbe presretanja aviona koji ugrožavaju granice Rusije", piše u izveštaju pres službe.

U ulozi neprijatelja je bio lovac MiG-31BM pomorske avijacije Tihookeanske flote.

„Posada je imala zadatak da nadzvučnom brzinom, na nadmorskoj visini od oko 20 kilometara, prodre u vazdušni prostor Rusije, pređe uspostavljenu granicu i u slučaju otkrivanja izbegne avione koji čuvaju granicu“, navodi se u saopštenju pres službe.

Sa aerodroma Anadir podignut je dežurni MiG-31BM, koji je zajedno sa radarima na zemlji otkrio simuliranog neprijatelja. Nakon što je meta uzeta na nišan, piloti su elektronski ispalili raketu „vazduh-vazduh“, velikog dometa.

Od 1. decembra 2020. godine, kako bi ojačale vazduhoplovnu grupaciju u arktičkoj zoni, posade lovaca-presretača MiG-31BM pomorske avijacije Tihookeanske flote stupile su na borbeno dežurstvo u PVO na aerodromu Anadir.

Lovac-presretač velikog dometa MiG-31BM ima maksimalnu brzinu od 3.000 kilometara na sat, maksimalni domet leta do 30 kilometara, dok posadu letelice čine dve osobe. Lovac može da presretne krstareće rakete.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala