Jermenska opozicija u protestnoj šetnji; predsednik pozvao Pašinjana i opoziciju na sastanak /video/

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtest pristalica jermenske opozicije u Jerevanu
Protest pristalica jermenske opozicije u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Ispred zgrade jermenskog parlamenta u Jerevanu ponovo je organizovan skup opozicije na kojem se zahteva ostavka jermenskog premijera Nikola Pašinjana.

Pre početka skupa jedan od lidera opozicije, predstavnik Pokreta za spas domovine, Gegam Manukjan predložio je da se mesto okupljanja premesti sa centralnog ulaza u parlament na raskrsnicu Avenije Bagramjan i Ulice Demirčjan, gde su ranije bili podignuti šatori.

Prema njegovim rečima, taktika blokiranja ulaza u zgradu parlamenta pokazala se uspešnom, jer su poslanici „morali da uđu okolnim putevima“.

© Sputnik / Asatur Esaяnc / Uđi u bazu fotografijaPristalice jermenske opozicije i pripadnici snaga bezbednosti na protestu opozicije u Jerevanu
Jermenska opozicija u protestnoj šetnji; predsednik pozvao Pašinjana i opoziciju na sastanak /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pristalice jermenske opozicije i pripadnici snaga bezbednosti na protestu opozicije u Jerevanu

Nakon okupljanja, pristalice opozicije započele su šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade vlade.

Predstavnik ujedinjene opozicije Išhan Sagateljan saopštio je da će demonstranti nastaviti da blokiraju ulice u blizini parlamenta.

U međuvremenu, Kancelarija predsednika države saopštila je da je predsednik zemlje Armen Sarkisjan pozvao premijera Nikola Pašinjana, lidere parlamentarnih stranaka i saveza opozicije Pokret za spas domovine, na sastanak u predsedničku rezidenciju 13. marta.

„U zemlji se nastavlja politička kriza, situacija je i dalje napeta što može imati nepredvidive i nepovratne posledice za našu zemlju i državnost“, navodi se u saopštenju Sarkisjana.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala