Kongresmen optužio Rusiju da destabilizuje Južnu Ameriku, Blinken deli zabrinutost

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Američki kongresmen Albin Siris optužio je Rusiju za pokušaje destabilizacije Južne Amerike, uključujući Kolumbiju. S njim se složio i američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Kada je reč o Venecueli ja sam zabrinut da Rusija sve više učestvuje u procesima u toj zemlji.... oni pokušavaju da destabilizuju region. Razgovarao sam s našim ambasadorom u Kolumbiji. Rusija je 2019. godine prevela 6.000 ljudi kroz Kolumbiju, a oni su proterali troje Rusa iz Kolumbije. Kolumbija za Rusiju nije baš turistička destinacija“, rekao Siris Blinkenu na saslušanju u Kongresu.

Kako je dodao, zabrinut je da Rusija koristi Venecuelu kako bi destabilizovala Kolumbiju, da se meša u izbore u Južnoj Americi.

Nada se, kako kaže, da će se administracija usredsrediti na te ruske napore.

Blinken je rekao da deli zabrinutost zbog postupaka Rusije.

„Videli smo to u Venecueli, značajno prisustvo i aktivnost Rusije registrovani su i na Kubi, i veoma pažljivo se prema tome odnosimo“, rekao je Blinken.

Kolumbijski list „Tjempo“ je u decembru, pozivajući se na izvore u vladi, objavio da su vlasti proterale iz zemlje dvojicu ruskih diplomata zbog sumnje da su se bavili špijunažom, vojnom i ekonomskom vezano za nalazišta minerala.

Moskva je nebrojeno puta isticala da su optužbe na račun Rusije o mešanju u unutrašnja pitanja drugih država bez ikakvih dokaza, a takođe je negirala i optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u raznim državama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je za te optužbe rekao da su „apsolutno neosnovane“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala