I zvanično: Načelnik Generalštaba Jermenije razrešen dužnosti

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je načelnik Generalštaba oružanih snaga zemlje Onik Gasparjan napustio svoju dužnost. Međutim, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan osporio je zakon prema kome je načelnik smenjen.
„Uzimajući u obzir činjenicu da predsednik Jermenije nije potpisao nacrt ukaza koji je podneo premijer u određenom roku koji je utvrđen zakonom 'O vojnoj službi i statusu vojnika' i pošto se nije obratio Ustavnom sudu, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan po zakonu je razrešen dužnosti od 10. marta“, navodi se u saopštenju Pašinjana.

Kasnije je pres-služba jermenskog lidera saopštila da je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan osporio zakon „O vojnoj službi i statusu vojnika“ u Ustavnom sudu.

„Predsednik zemlje obratio se Ustavnom sudu kako bi se utvrdilo da li je zakon 'O vojnoj službi i statusu vojnika“ u skladu sa Ustavom. Obraćanje je uslovljeno problemima u praksi sprovođenja zakona, koji su postali očigledniji nakon inicijative premijera o otpuštanju načelnika Generalštaba Oružanih snaga zemlje Onika Gasparjana i naknadni ustavni i pravni procesi“, navodi se u saopštenju.

„Predsednik se nada da će brzo donošenje odluke (Ustavnog suda) pružiti pravnu sigurnost i doprineti rešavanju krizne situacije“, dodaje se.

Predsednik Jermenije ranije je odbio da potpiše odgovarajući ukaz o smeni načelnika Generalštaba koju je predložio premijer, ali nije prosledio dokument Ustavnom sudu, što je dovelo do automatske ostavke vojnog zvaničnika.

Prema saopštenju pres-službe predsednika, on u Ustavnom sudu nije osporio sam nacrt ukaza, nego odredbe zakona „O vojnoj službi i statusu vojnika“, kojima su regulisana kadrovska pitanja u Oružanim snagama Jermenije.

Demonstranti, koji zahtevaju ostavku Pašinjana, juče su blokirali ulaze u zgradu parlamenta i postavili su oko ograde dodatne šatore. Za danas su najavili veliki protest.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Opozicija traži ostavku premijera.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala