Glavni kuvar Kremlja otkriva: Kakvim palačinkama sovjetski lideri nisu mogli da odole

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaPalačinke ispečene za Maslenicu
Palačinke ispečene za Maslenicu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Mnogi sovjetski lideri su voleli palačinke i u Kremlju se na svaku Maslenicu uvek spremalo to tradicionalno jelo, pritom su se ukusi lidera SSSR-a razlikovali, otkriva glavni kuvar Kremlja Anatolij Galkin.

Prema rečima Galkina, Josif Staljin je preferirao palačinke sa slatkim od drenjina i oraha. Takve palačinke su spremane na dači (vikendici) sovjetskog lidera.

Galkin je rekao da je generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev voleo bogate palačinke sa kvascem i jeo ih je sa crnim kavijarom.

Istovremeno, otkrio je da je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov najviše voleo palačinke sa topljenim maslacem, kavijarom i lososom.

U Rusiji je u ponedeljak počela nedelja Maslenice. Ona se u Rusiji ove godine obeležava u nedelji od 8. do 14. marta.

© Sputnik / Яkov Andreev / Uđi u bazu fotografijaObeležavanje Maslenice u Rusiji
Glavni kuvar Kremlja otkriva: Kakvim palačinkama sovjetski lideri nisu mogli da odole - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Obeležavanje Maslenice u Rusiji

Stanovnici zemlje tradicionalno vezuju taj praznik za odlazak zime i početak proleća, za narodna veselja i palačinke. Prema tradiciji, u Rusiji se cele sedmice uoči Velikog posta prave i jedu palačinke, pritom često sa najneobičnijim i najraznovrsnijim nadevima i sastojcima.

Kako se Maslenica proslavlja u dalekom Sibiru i koji su njeni glavni simboli saznajte u video-blogu Olivere Ikodinović „Moja Rusija“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala