Da li srednje škole nastavljaju sa onlajn nastavom – kako se prave procene i planovi

© AP Photo / Darko VojinovicPrazna učionica u Beogradu
Prazna učionica u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Srednjoškolci su na onlajn nastavi zbog porasta broja novozaraženih, a ta odluka je doneta na poslednjem Kriznom štabu u petak. Da li se takva nastava planira i za narednu sedmicu i kako se prave procene i planovi?

Na osnovu podataka o broju novozaraženih, koje Ministarstvo prosvete dobija od Kriznog štaba, prave se procene i planovi.

„Mi sada baratamo podatkom od 0,6 zaraženih srednjoškolaca od ukupnog broja u odnosu na 0,3 zaraženih osnovaca od ukupnog broja. I taj broj kada vam raste za 0,1 prosto vam stvara zabrinutost“, ističe Marija Krneta iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaje da među profesorima u srednjim i osnovnim školama nema porasta zaraženih, ali da ga ima među populacijom srednjoškolaca.

„Na osnovu toga da li postoji porast ili da li smo zaustavili taj porast i počeo je pad zavisiće i naše odluke koje ćemo doneti“, poručila je Krneta.

Virus se brzo širi među mlađom populacijom

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora niškog Kliničkog centra, kaže da se virus brzo širi među mlađom populacijom i da oni prenose zarazu, jer ili uopšte nemaju ili imaju blage simptome, a sumnja se da se neki i ne javljaju lekarima kako bi izbegli izolaciju.

Doktor Predrag Kon, takođe, kaže da je među tinejdžerima sve više zaraženih i da se sumnja da je britanski soj virusa, koji se brže prenosi, došao do srednjih škola, gde se maske često ne nose.

Marija Krneta iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objašnjava da je na predlog Kriznog štaba doneta odluka da se u srednjim školama pristupi onlajn nastavi zbog prevencije.

„U prethodnom periodu imali smo procentualno povećanje broja zaraženih kod srednjoškolaca više nego kod osnovaca i da se ne bi došlo do većeg broja zaraženih, Krizni štab je predložio Vladi Srbije i nama da se pristupi onlajn nastavi zbog prevencije“, kaže ona.

Ove školske godine srednjoškolci su prvi put 30. novembra potpuno prešli na nastavu na daljinu i učionice su bile prazne do kraja prvog polugodišta. I sada sve zavisi od broja novozaraženih, preneo je RTS.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala