Američki list: Vašington ima šanse da pobedi na Arktiku

© Sputnik / Igor Ageenko / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruske vojske na Arktiku
Vojne vežbe ruske vojske na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
U svetu je nastupila era „takmičenja velikih sila“ na Arktiku, u čemu učestvuju Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina. Pritom, Vašington „ima šansu za pobedu“, ukoliko ispuni niz uslova, piše „Nešenal interest“.

Kako se navodi, Arktik je važan za „suparnike“ sa stanovišta kontrolisanja strateških trgovinskih puteva, koji se otvaraju usled klimatskih promena, kao i zbog ogromnih rezervi energetskih resursa, plemenitih metala i nalazišta retkih elemenata.

„Geografske specifičnosti i multilateralne upravljačke strukture pružaju određene mogućnosti za Ameriku i njene saveznike, ali iskorišćavanje postojećih prilika zahtevaće posebnu diplomatiju, kao i stalno prisustvo u tom regionu“, ističe autor članka.

Novinar ističe da je modernizacija sistema protivraketne odbrane, „koji su sposobni da prate nove generacije raketa koje će leteti preko Severnog pola, veoma važan zadatak za zaštitu Amerike“. On takođe ukazuje na to da je neophodno stalno prisustvo SAD u regionu - „administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo bi da se oslanja na ulaganja u vojno prisustvo SAD na Arktiku i razvoj diplomatskih koraka njegovog prethodnika Donalda Trampa“.

Pored toga, bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan i bivši direktor Saveta nacionalne bezbednosti za Rusiju i evropska pitanja Rajan Tali podsećaju da su američke vlasti već iznajmile dva ledolomca u cilju kontinuiranog izviđanja na Arktiku. Prema njihovom mišljenju, takav manevar je bio neophodan Vašingtonu kako bi popunili prazninu od nekoliko godina dok ne počnu da im stižu novi brodovi u okviru programa za pravljenje ledolomaca za osiguravanje bezbednosti u polarnoj zoni. Osim toga, SAD nameravaju da razvijaju svoju arktičku flotu, koju žele da rasporede na Aljasci.

Pored toga, autori članka podsećaju da su SAD uložile ozbiljne diplomatske napore, jačajući odnose po pitanju Arktika sa zainteresovanim zemljama, uključujući Dansku, Grenlandom koji je u njenom sastavu, kao i Norvešku, Kanadu, Island, Švedsku i Finsku.

„Sa našim saveznicima smo razmenjivali obaveštajne informacije i analitičke procene po pitanju pretnji u tom regionu, koje dolaze od Rusije i Kine“, ističe se u članku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala