Vulkan na Kamčatki besni i preti da sravni sa zemljom seoski put /video/

© Sputnik / Ewgeniy NeskoromniyPogled na aktivni vulkan Ključevskaja sopka na Kamčatki
Pogled na aktivni vulkan Ključevskaja sopka na Kamčatki - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Na Kamčatki se pojačava erupcija vulkana Ključevskaja sopka. Institut za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odeljenja Ruske akademije nauka upozorava da to može dovesti do uništenja puta između sela Ključi i Kozerevsk.

Prema rečima direktora instituta Alekseja Ozerova, specijalisti razmatraju dva scenarija.

Prema prvom scenariju, lava će proći paralelno sa lednikom Ermana. U tom slučaju će prljavština i kamenje pasti na njive nekoliko kilometara od sela Ključi. Prema drugom scenariju ─ lava će proći kroz lednik zbog visoke temperature.

„Na visini od tri hiljade metara ona se zagreje na više od hiljadu stepeni. Prema ovom scenariju formira se potok izuzetno vruće vode sa velikim komadima stena, koji pri spuštanju sa visine može da uništi put Kozirevsk-Ključi“, rekao je naučnik agenciji „Kamčatka“.

Pre nekoliko dana je televizija „Zvezda“ saopštila da se na Kamčatki nastavlja erupcija vulkana Ključevaja sopka. Kako je navedeno, ranije su se erupcije dešavale u krateru na vrhu, a sada se lava izliva iz dve pukotine na padini i otapa lednik Erman, zbog čega je nastala reka mulja koja prolazi nekoliko kilometara od sela Ključi.

Ključevskaja je najveći vulkan u Evroaziji, star sedam hiljada godina i visok pet kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala