Sava Janjić: Oni koji veruju da će Srbiju pretnje primorati da prihvati sporazum žive u bajci

© Sputnik / Dejan SimićSava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je da oni na Kosovu koji veruju da bi Srbiju pretnje trebalo da primoraju da prihvati sporazum sa Prištinom, žive u bajci.

„Oni na Kosovu koji veruju da Srbija mora praktično da bude naterana pod pritiskom da prihvati dogovor sa Kosovom kako bi oni imali slobodne ruke da završe etničko čišćenje na KiM, žive u bajci. Ni američki i evropski vodeći političari nisu u toj priči, posebno nakon 20 godina svih promašaja koje su napravili kosovski albanski političari i nastavljanja diskriminacije prema ne Albancima, naročito Srbima“, napisao je Sava Janjić na Fejsbuku.

Iguman manastira Visoki Dečani je naveo i da Metju Palmer u svom intervju pominje da dogovor mora biti prihvatljiv i Beogradu i Prištini i građanima Srbije i građanima Kosova, uključujući naravno i kosovske Srbe kao važan faktor.

„Politika pritisaka idejom velike Albanije i toksična nacionalistička retorika su kontraproduktivne za Kosovo i za dijalog i vodiće još većoj izolaciji Kosova, koje puca po šavovima nakon godina lošeg upravljanja, korupcije, islamizma, krize korona-pandemije i neutoljive žive želje za osvetom protiv Srba, koja se oseća na svakom koraku“, istakao je Janjić.

On je naveo da je priča da su Srbi navodno pod pritiskom Beograda i da bi inače rado živeli u nezavisnom Kosovu potpuno lažna.

„Nema Srba na Kosovu i Metohiji koji žele da žive posebno u ovakvom nezavisnom Kosovu, osim onih koji su eventualno plaćeni da to govore. Istina, postoje različiti politički stavovi među Srbima, ali niko ne dovodi u pitanje lojalnost državi Srbiji i čvrstoj vezi sa našom otadžbinom i zato hoćemo naša prava i slobode, a ne prazne priče i obećanja“, ukazao je Janjić i dodao:

„Nakon 20 godina i proterivanja dve trećine predratnih Srba jasno smo videli kakve su namere kosovskih lidera, da nas koji ovde živimo vekovima svedu na beznačajnu manjinu koja bi uskoro bi nestala, a naša verska i kulturna baština bila pretvorena u etničku albansku. Duboko verujem da za to neće dobiti međunarodnu podršku, a mi to nikada nećemo prihvatiti dok god ovde živimo, dok god poslednje zvono zvoni na našim hramovima“.

Janjić je u objavi podelio i izjavu američkog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

Sputnjik je početkom prošle godine emitovao ekskluzivni serijal „Sputnjik na srpskom Kosovu“. Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić tada je govorio o pokušajima naše crkve da u teškom vremenu ostane uz svoj narod, o tome šta misli o aktuelnim predlozima za rešenje kosovskog pitanja ali i koja je bila tema njegovog razgovora sa predsednikom Vučićem na sastanku koji je u Predsedništvu zakazao kao građanin Janjić sa Kosova i Metohije:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala