Rusija zadovoljna presudom za ubistvo ambasadora Karlova

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Moskva je pomno pratila tok suđenja u Ankari u slučaju ubistva ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova i zadovoljna je da je konačno doneta odluka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Pomno smo pratili tok suđenja u Ankari u slučaju ubistva heroja Rusije, vanrednog i opunomoćenog ambasadora Andreja Karlova u terorističkom napadu 19. decembra 2016. godine. Zadovoljni smo što su turska policija i pravosudni sistem konačno doneli odluku o ovom tragičnom incidentu koji je ostavio težak trag u istoriji savremenih rusko-turskih odnosa“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

U Ministarstvu su dodali da „odaju priznanje činjenici da je tursko pravosuđe odlučno osudilo ovaj teroristički akt, čija je žrtva bio izvanredni ruski diplomata“.

„Konstatujemo da razvoj bilateralnih odnosa poslednjih godina daje osnova da verujemo da su oni prošli ovo teško, u punom smislu te reči, neviđeno iskušenje“, saopštilo je Ministarstvo.

Moskva „računa na nastavak bliske saradnje ruskih i turskih istražnih organa i na skoro dobijanje od Ankare od sveobuhvatnih informacija o rezultatima i zaključcima sudskog procesa, direktnim naručiocima i organizatorima ovog terorističkog čina“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da Rusija i dalje polazi od činjenice da za ovaj zločin značajan deo odgovornosti snose određeni krugovi koji su, uoči ubistva Andreja Karlova, veštački podsticali negativnu atmosferu u medijima i društvenim mrežama oko delovanja Rusije u Siriji.

Sud u Ankari ranije je objavio presude za ubistvo Andreja Karlova. Od 19 optuženih, petoro je dobilo doživotnu kaznu zatvora, devetoro optuženih je osuđeno na kaznu zatvora u rasponu od tri godine i 9 meseci do 15 godina, a petoro je oslobođeno. Slučajevi devet optuženih, za kojima je raspisana poternica, uključujući opozicionog propovednika Fetulaha Gulena, izdvojeni su u odvojene postupke na zahtev tužilaštva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala