Rusija: Nemačka, Francuska i Švedska sakrile izuzetno važne informacije u vezi s Navaljnim

© AP Photo / Piroschka van de WouwZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Nemačka, Francuska i Švedska sakrile su od Rusije podatke u vezi sa slučajem Alekseja Navljanog koji su bili od izuzetnog značaja za pokretanje istrage, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja Aleksandar Šuljgin.

„Umesto spremnosti za dijalog čuli su se različiti neumesni izgovori za odbijanje da se odgovori na zvanične zahteve ruske strane. Pri tome su se verzije menjale jedna za drugom. Prvo su se nemačke vlasti pozivale na to da je informacija o formuli navodnog otkrivenog otrova tajna, jer bi njeno otkrivanje omogućilo ruskoj strani da shvati kakvim znanjima raspolaže Bundsedver u sferi hemijskog oružja. Potom su insistirali na tome da Navaljni zabranjuje da se Rusiji dostave bilo kakva saznanja, uključujući njegove lične podatke... S takvom situacijom smo se suočili i kada smo se obratili i Parizu i Stokholmu“, naveo je Šuljgin na sednici Izvršnog saveta OZHO.

On je dodao da su nelogičnost i nedoslednost postupaka zapadnih partnera – očigledni.

„Od Rusije su sakriveni podaci od kritičkog značaja za pokretanje istrage“, zaključio je ruski predstavnik u OZHO.

On je još dodao da nespremnost zapadnih partnera na saradnju navodi na pomisao da iza buke koja se digla u vezi sa ovim slučajem stoji interes da se izvrši politički pritisak na Rusiju i uvedu nove sankcije.

Podsetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala