Peskov: Rusija ne učestvuje u kampanjama protiv drugih vakcina, to je potpuni apsurd

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Rusija ne učestvuje u informacionim kampanjama protiv stranih vakcina protiv virusa korona, bilo kakve optužbe u vezi s tim su potpuni apsurd, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući navode američkog Stejt departmenta da ruske obaveštajne službe šire dezinformacije o američkim vakcinama.
„Teško da se prema tome moguće odnositi sa razumevanjem. Ne razumemo razloge takvih izjava. Rusija nikada nije učestvovala i ne namerava da učestvuje u takvoj informacionoj kampanji protiv bilo koje druge vakcine. Nasuprot tome, Rusija sada sarađuje sa drugim kompanijama koje proizvode vakcinu kako bi se napravila efikasnija vakcina. Stoga, sve te izjave su apsurdne i nemaju nikakvu osnovu. Veoma nam je žao što neko shvata ozbiljno te izjave“, rekao je Peskov.

On je naglasio da je Rusija protiv politizacije teme vakcina, uprkos tome što je ruska vakcina protiv korone ponekad izložena neosnovanoj kritici.

Portparol Kremlja je podsetio da je vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) veoma efikasna u borbi protiv korone.

„Uprkos tome, naša vakcina je svakodnevno izložena nekakvim kritikama, ponekad sa pokušajem nastojanja na objektivnosti, a nekada u potpunosti bez toga, prosto je podvrgnuta neosnovanoj kritici“, konstatovao je portparol Kremlja.

Izjava predsedavajuće Evropske agencije za lekove Kriste Virtumer Hohe, koja je mogućnost hitnog odobrenja vakcine u Austriji po uzoru na Mađarsku uporedila sa „ruskim ruletom“, u najmanju ruku je nekorektna, rekao je Peskov.

„Što se tiče te neprijatne izjave, sa naše tačke gledišta je u najmanju ruku nekorektna. Znamo da se Ruski fond za direktne investicije već oglasio tim povodom i da su preduzete određene radnje. Potražnja za tom vakcinom, proces vakcinacije u mnogim zemljama sveta pokazuje kolika je potražnja za tom vakcinom i njena popularnost“, rekao je Peskov.

On je takođe saopštio da se u nekoliko zemalja istovremeno uspostavljaju proizvodni lanci ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), što će omogućiti da se brzo zadovoljavaju potrebe rastućeg tržišta za jednom od najpopularnijih vakcina na svetu.

Podsetimo, tvorci ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zatražili su izvinjenje od predsedavajuće Evropske agencije za lekove, predstavnice Austrijske zdravstvene agencije Kriste Virtumer Hohe koja je uporedila mogućnost hitnog odobrenja vakcine u Austriji sa „ruskim ruletom“.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki ranije je izjavila da će se Sjedinjene Američke Države boriti protiv dezinformacija nastalih u okviru „kampanje za diskreditaciju“ zapadnih vakcina u koju je navodno umešana Rusija. Američki list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore u vladi SAD, pisao je da su otkriveni članci u kojima se kritikuju zapadne vakcine koji izazivaju sumnju u Vašingtonu. Prema rečima predstavnika Stejt departmenta, iza tih članaka navodno stoje ruske specijalne službe. Istovremeno, on nije izneo nikakve konkretne dokaze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala