Opasna igra Prištine: Pokušaj da se unese razdor među Srbe i ubije dijalog sa Beogradom

Pratite nas
Najava budućeg premijera u Prištini Aljbina Kurtija da želi unutrašnji dijalog sa Srbima na Kosovu i Metohiji pokušaj je da se unese razdor među Srbima i da se omalovaže zvanični predstavnici srpskog naroda sa KiM koji su se legitimisali na izborima, a to je Srpska lista, ocena je sagovornika Sputnjika.

Politikolog Dragomir Anđelković smatra da je ovo opasna igra iz više razloga. Najpre, Priština pokušava da Srbe svede na nivo manjine unutar Kosova i Metohije, sa kojom vlasti sa Kosova tobože pregovaraju.

Kurtijeva opasna igra: Seme razdora među Srbe

Daleko je od toga, dodaje naš sagovornik, da „unutrašnji dijalog“ sa Srbima, kako ga Kurti naziva, može da ima težinu u Briselu ili u međunarodnoj zajednici jer ti Srbi nisu legitimni predstavnici sprske zajednice.

„Kurti vrlo lukavo pokušava da međusobno posvađa Srbe i da određenim ustupcima delu našeg naroda stvori predstavu da je srpska zajednica jednim delom spremna da razgovara sa Prištinom o svom statusu, nezavisno od Beograda,“ navodi Anđelković.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju dodaje da je ovo pokušaj Kurtija da unese razdor u srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, i da omalovaži rezultat koji je postigla Srpska lista na izborima.

Kurtijeva namera nema težinu

„On je rekao da sa Srpskom listom neće da razgovara ali nije rekao sa kim hoće. Ti pojedinci sa kojima on razgovara nisu predstavnici političke snage u srpskom korpusu i samim tim nemaju mandat da govore u ime srpskog naroda“, navodi Drecun.

On podseća da Kurti želi da tim takozvanim unutrašnjim dijalogom sa Srbima izbegne dijalog sa Beogradom. On je to čak i nudio kao opciju, te ideja nije nova, sa njegove strane, napominje Drecun. Po njemu, Kurti očito na sve načine pokušava da marginalizuje razgovore sa Beogradom, a da se navodno „okrene“ razgovoru sa srpskim narodom koji živi na Kosovu i Metohiji.

„Pritom, on želi da potpuno ignoriše volju koju je taj isti srpski narod ispoljio na proteklim izborima kada je jasno stavio dao znanja ko je njihov politički predstavnik,“ napominje naš sagovornik.

Zapad neće odustati od dijaloga

Drecun kaže da je svojevremeno Kurti imao ideju da u pregovarački tim Prištine ubaci i srpske predstavnike, kako bi taj tim u međunarodnim očima dobio drugu dimenziju.

„Samo neko ko je politički slep i gluv može da takav potez tumači kao smislen, jer je potpuno jasno da srpski narod ne želi takav razvoj događaja, a pojedinci koji bi mogli da razgovaraju sa Kurtijem ne mogu da govore u ime srpskog naroda. Dakle, ako neko hoće da razgovara sa srpskim narodom preko njegovih političkih predstavnika onda mora da razgovara sa Srpskom listom“, ističe Drecun. 

Zapad će insistirati da se razgovori između Beograd i Prištine nastave, ističe naš sagovornik. Prema tome, Kurti ne može ni na koji način da nam nanese štetu na tom planu, ali može dodatno da produbi nepoverenje Srba prema sebi, jer on ovim činom pokazuje da nije spreman za ozbiljne razgovore.           

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala