LNR: U Donbas stigli strani instruktori za obuku snajperista, Kijev sprema provokacije

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike registrovala je dolazak stranih instruktora u Donbas kako bi obučavali snajperiste Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je predstavnik pres službe Ministarstva odbrane LNR Ivan Filiponjenko. Kijev sprema provokacije na proleće, dodao je on.
„Prema podacima naših izvora, u zonu odgovornosti 80. brigade u oblasti naselja Gejevka (pod kontrolom Kijeva) stigla je grupa stranih vojnika. Glavni zadatak stranaca je obuka snajperista iz sastava desantnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine s ciljem izazivanja provokacija koje je ukrajinska komanda planirala na proleće“, rekao je novinarima Filiponjenko.

Prema podacima Narodne milicije stranci su poreklom iz Poljske i Litvanije, a 2014-2015. godine aktivno su učestvovali u vojnim operacijama u Donbasu na strani Ukrajinaca.

„Plaćenici odlaze danas na službu u tzv. litvansko-poljsko-ukrajinsku brigadu pod komandom pukovnika Dmitrija Bratiška, redovni dolasci u Donbas glavni su pravac delovanja internacionalne brigade“, dodao je on.

Pored toga, jedinice 80. brigade dobili su 30 snajperskih pušaka koje koriste u NATO i municiju za njih.

„Polazeći od dobijenih informacija sa velikom sigurnošću se može reći da u najskorije vreme treba očekivati češće provokacije ukrajinskih Oružanih snaga prema LNR“, rekao je Filiponjenko.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pre nekoliko dana šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se Kijev, prema svim pokazateljima, priprema da pokrene nova borbena dejstva u Donbasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala