Lavrov pozdravlja odluku Vašigtona da se vrati iranskom nuklearnom sporazumu

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIPredstavnici zemalja ucesnica pregovora o Iranskom nuklearnom programu
Predstavnici zemalja ucesnica pregovora o Iranskom nuklearnom programu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Moskva pozdravlja nameru Vašingtona da se vrati Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom problemu (SVPD), rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Pozdravljamo odluku administracije Džoa Bajdena da se vrati realizaciji Zajedničkog akcionog plana. Istina, to još nije realizovano, jer u SAD, koliko sam razumeo, razmišljaju na koji način to da učine“, rekao je on tokom zajedničke pres-konferencije sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zejedom el Nahajanom.

Rusija smatra da treba razraditi sinhronizovanu šemu koraka za Iran i SAD po pitanju obnavljanja Zajedničkog akcionog plana, dodao je ruski ministar.

„U cilju rešavanja tog zadatka, smatramo da je apsolutno moguće razraditi sinhrone, istovremene korake po fazama koje će Iranci i SAD morati da realizuju. Ukoliko budemo insistirali na tome ko prvi treba da se vrati ispunjavanju svojih obaveza, pogađanje može trajati beskonačno“, naglasio je Lavrov.

Održavanje Konferencije o bezbednosti u oblasti Persijskog zaliva, što je ranije predložila Rusija, mogla bi biti platforma za razgovor o obnavljanju Zajedničkog akcionog plana, zaključio je šef ruske diplomatije.

Podsetimo, Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, koji su 2015. godine zaključile Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD, Francuska i Iran, predviđa ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa kao garanta da Teheran neće proizvesti nuklearno oružja. Plan nije trajao ni tri godine, jer su u maju 2018. godine SAD najavile jednostrano povlačenje i obnavljanje sankcija protiv Teherana. Iran je 2019. godine saopštio o etapnom smanjenju svojih obaveza u okvirima sporazuma, napuštajući ograničenja u nuklearnim istraživanjima, odnosno u korišćenju moćnih centrifuga i nivou obogaćenog uranijuma.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala