Kupoprodaja između ruskog TMH i „Rols-Rojsa“ pada u vodu zbog strahovanja norveške vlade?

© Sputnik / Soheil GhanbarzadehAutomobil "Rols rojs šadou" u Muzeju kraljevskih automobila u bivšoj rezidenciji iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija
Automobil Rols rojs šadou u Muzeju kraljevskih automobila u bivšoj rezidenciji iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Norveške vlasti su procenile da bi prodaja fabrike dizel i gasnih klipnih motora „Bergen endžins“ ruskoj kompaniji „Transmašholding“ (TMH) mogla da predstavlja bezbednosni rizik i da je treba obustaviti, saopštilo je Ministarstvo pravde.

„Bergen endžins“ pripada britanskoj kompaniji „Rols-Rojs“ i norveška Nacionalna služba bezbednosti ih je već obavestila o ovoj mogućnosti.

„Poslednjih meseci vlada je razmatrala to pitanje i nije isključeno da bi prodaja ‘Bergen endžinsa’ mogla da ima rizike po nacionalnu bezbednost. U skladu s tim neophodno je napraviti pauzu u procesu prodaje kako bi se napravila faktološka baza za procenu ugovora“, rekla je ministarka pravde Monika Meland.

Ona je rekla da Norveška želi da njena privreda bude otvorena i privlačna za strane investitore, ali da isto tako u Oslu shvataju da strane investicije mogu da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

„I to znači da moramo pomno da pratimo strane investicije u strateške grane privrede“, dodala je ona.

Ruski TMH je početkom februara saopštio da kupuje fabriku u Norveškoj od britanske kompanije.

Radi se o norveškoj kompaniji koja je od osnivanja, 1946. godine, do danas isporučila više od 7.000 motora, pri čemu se 5.000 njih još nalaze u upotrebi. Danas u fabrici ima oko 900 zaposlenih.

„Transmašholding“ je jedna od najvećih ruskih kompanija specijalizovana za proizvodnju vagona i drugih vozila za železnice i javni gradski prevoz.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala