Kina počela sa izdavanjem sertifikata o vakcinaciji, Rusija sa skepsom gleda na pojavu kovid pasoša

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra na punktu za vakcinaciju protiv kovida u Moskvi
Medicinska sestra na punktu za vakcinaciju protiv kovida u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
U Rusiji trenutno vlada vrlo skeptično mišljenje po pitanju uvođenja kovid pasoša, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, podsetivši da vladin štab nije podržao ovu ideju. Međutim, Kina je danas krenula u izdavanje zdravstvenih sertifikata.

„Što se tiče sertifikata, kao što znate, kod nas je prevladao vrlo skeptičan pristup tome. Međutim, vidimo da savezi i države rade na tim kvazi-dokumentima“, rekao je Peskov novinarima.

Prema rečima Peskova, zasad ne postoji konačno mišljenje kako oni treba da izgledaju, nakon kojeg vremena će se menjati i međusobno priznati.

 „To je, naravno, razlog za aktiviranje „kovid“ diplomatije. Naravno, naše Ministarstvo spoljnih poslova i druga odeljenja sigurno će biti u kontaktu sa našim kolegama kako bi se ova pitanja aktivno razmatrala“, zaključio je portparol Kremlja.

U međuvremenu, u Kini je krenuo program izdavanja elektronskih zdravstvenih sertifikata za međunarodna putovanja. Na sertifikatu će se nalaziti ime, prezime, nacionalnost, broj pasoša, rezultati PSR testa i testa za antitela, datum i mesto gde je obavljen pregled. U dokumentu će se nalaziti i status vakcinacije protiv kovid 19: naziv, tip i proizvodnja vakcine, datum vakcinacije i broj dobijenih doza.

Ministarstvo inostranih poslova Kine smatra da, kada se većina država dogovori o uzajamnom priznanju zdravstvenih sertifikata, kineska verzija dokumenta će postati garancija kineskim državljanima da mogu da putuju po svetu.

MIP Kine nije saopštio da li će ovaj sertifikat omogućiti da se izbegne karantin, prilikom povratka u zemlju. Za sada nije poznato ni da li će druge države priznati ovaj sertifikat.

Nešto ranije i EU je najavila izdavanje kovid pasoša.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala